Bezoekers Jazz nadrukkelijker gevraagd om bijdrage

BREDA - Bezoekers aan het Breda Jazz Festival krijgen bij deze editie nadrukkelijker de vraag of ze iets willen bijdragen aan het vrij toegankelijke vierdaagse feest in de binnenstad.

Dat geeft voorzitter Bart Wouters aan. Dit jaar kreeg het festival maar net de begroting rond. Het is voor veel mensen vanzelfsprekend dat het festival er is. "Maar dat is het niet. De organisatie kost echt veel tijd en geld."

"Iedereen vindt dat het nooit mag verdwijnen", merkt Wouters. Tot een massale financiële bijdragen van de bezoekers leidde dat de afgelopen jaren nog niet. Vandaar een andere aanpak, onder meer met de Piek voor de Muziek. "Nu willen we de hoofdingangen bemand hebben met piekers, die ook merchandise en informatie over het festival hebben. Zij kunnen bezoekers informeren én vragen gelijktijdig om een bijdrage."

Het festival heeft volgens de voorzitter eigenlijk minimaal 50.000 euro extra nodig per jaargang. "Dan kunnen we wat investeren."

De nieuwe aanpak draait vooral om bewustzijn. "Vandaar dat we ook niet meer spreken over een gratis festival, maar over een vrij toegankelijk festival. Eigenlijk niet meer dan normaal is dat je iets mee betaalt als je ervan geniet."[l]