Colts team BRC 2019.
Colts team BRC 2019.

Rugby club Breda speelt de finale

BREDA - Finale Nederlands Kampioenschap Colts (onder 18) 2018-2019. Seizoen 2018-2019 werd in Amsterdam afgesloten met de finale BRC tegen de Dukes.

Vol goede moed werd er met militaire precisie voorbereid en niets werd aan het lot overgelaten want.. na 3 keer een finale spelen om de titel Nederlands kampioen moest het nu , de 4e keer, het jaar van BRC worden!

Er werd extra getraind om in het wedstrijdritme te blijven want de ongeslagen reeks van dit hele seizoen wilde ze uiteraard ook in de finale doorzetten. Oefenwedstrijden tegen buitenlandse teams en de herenteams stonden op het programma. Zelfs yogatrainingen werden een onderdeel. Ook werden de nieuwe shirts door de plaatselijke rugbypaus (Wim van Houweling) ingezegend. (als tegenhanger op de inzegening van de sokken van de Dukes). Wat kon er misgaan?

Met een volle bus vertrok de aanhang naar Amsterdam. Het kunstgrasveld lag mooi in het zonnetje. De spelers, trainers, coaches, verzorgers, aanhang, iedereen had zin in de wedstrijd. Een volle tribune zag dat de jongens gespannen het veld opkwamen. Ook de Dukes kwamen met gespannen bekkies het veld op onder de luide muziek van Eye of the Tiger. Toch elke keer weer leuk en indrukwekkend om te zien en te mee te maken. Tijdens het seizoen hebben BRC en de Dukes leuk, aanvallend en vooral creatief spel laten zien. Niet voor niets zijn dit dan ook de finalisten. Maar tijdens deze wedstrijd was dat bij lange na niet zo zichtbaar. Spanning speelde beide partijen parten. Er werden ook overtredingen gemaakt die we niet gewend zijn. In de eerste helft 2 tryes voor BRC en dankzij de benutte conversies door aanvoerder Willem Vos stond BRC voor met 14 tegen 0. Na de rust werd het meteen spannend door een tegen trye van Den Bosch. De conversie werd gemist… Maar de Dukes kregen steeds meer grip op de wedstrijd. Er werd gevochten voor elke meter maar Breda kon niet voorkomen dat er weer gescoord werd. Met nog maar 5 minuten op de klok was de stand 17-12. Nagelbijtend spannend voor iedereen die BRC na al die verloren finales eindelijk de titel gunde.

In de allerlaatste seconde maakt Den Bosch een try en missen ze de conversie. Eindsignaal. Stand 17-17.

De bond had beslist dat bij een gelijke eindstand er shoot-outs moeten komen. Helemaal geen waardig einde van dit mooie rugbyseizoen. Daar waren alle partijen en aanhang het roerend over eens.

Door de wind, zenuwen en wat al niet misten de spelers die normaal nooit missen de kans om die raak te kicken. Van beide kanten. Tot op het laatst bleef het spannend. Na 5 kicks van elk team trok Dukes aan het langste eind en mochten zij zich kampioen van Nederland Colts seizoen 2018-2019 noemen.

Verdriet in Breda en blijdschap in Den Bosch.

Weer terug op het honk in Breda zijn we het erover eens dat de jongens een geweldig seizoen hebben gespeeld. Geen enkele wedstrijd verloren en gelijkspel in de finale en toch geen kampioen. Onbegrijpelijk!

In onze ogen zijn het echter wel kampioenen. Niet alleen door het spel wat ze hebben laten zien tijdens het hele seizoen (en de voorafgaande seizoenen) maar ook door de saamhorigheid en de bereidwilligheid om voor elkaar te werken en te vechten. Sportiviteit en kameraadschap zijn belangrijk in het rugby maar ook in het leven. Die boodschap hebben ze begrepen en dragen ze ook uit. Zo moet rugby zijn. [l]