Voorzitter Bert van de Haar en Jan Benoist. FOTO JOOP VAN RIET
Voorzitter Bert van de Haar en Jan Benoist. FOTO JOOP VAN RIET Joop van Riet

Halve eeuw West Brabantse Vogelwerkgroep

BREDA - Datum: zaterdag 11 mei. Gespot: groot nest met 120 adulte vogelaars. Locatie: de Wegwijzer. bij weidevogelpolder Lage Vucht. Reden: 50 jarig bestaan West Brabantse Vogelwerkgroep.

Wethouder Paul de Beer kwam de jubilerende vereniging namens de gemeente feliciteren met deze 50 jaar. Zo’n enthousiaste club, met ca 370 leden is een luxe voor de gemeente Breda. Veel leden – met opvallend veel dames – leveren waardevolle gegevens aan waarmee de gemeente zijn voordeel doet. In de zestiger jaren is de West Brabantse Vogelwerkgroep door de toen 30-jarige Harry van Vugt vanuit de KNNV opgericht. Leden van het eerste uur zijn o.a. Willem Veenhuizen en Frans van Genuchten. Frans startte toen als jonge biologiedocent op het OLV-lyceum een natuurgroep en wist zo bij leerlingen belangstelling voor natuur op te wekken. Die start vergeleek de wethouder met het gemeentelijke natuurbeleid, ook klein begonnen en gestag groeiend. Bij de aanleg van woonwijken en bedrijfsterreinen streeft B&W naar steeds meer ‘natuurinclusief’ te bouwen. Zo kan de natuur verder toenemen. Binnenkort zal de gemeente - als een soort jubileum cadeau- in de Lage Vucht een historische ‘redoute’ met een vogelkijkplek en meer natuur realiseren. Zij waardeert ook de actieve rol van de Vogelwerkgroep in Natuurplein de Baronie, een overkoepelende gesprekspartner voor de natuur in de regio. De wens van B&W is een succesvolle toekomst voor dit jubilerende nest vogelaars.Mijlpalen: o.a. de vogelatlas ‘Vogels houden van Breda’, beheer van de ´natuur-kamertjes´ in de Haagse Beemden, succesvolle acties voor vogelvriendelijke geluidschermen bij de A16, voorkomen van het de 380 KV tracé door natuurgebieden, etc. Actueel zijn de acties met Natuurplein om windmolens buiten de vogelgebieden te houden. Belangrijk voor de toekomst zijn de vogelcursussen die gelukkig steeds vol zijn.Met felicitaties sloten Staatsbosbeheer, gemeente Breda, Natuurmonumenten en Brabants Landschap daarbij aan. Boswachters Theo Bakker en Joey Braat noemden de deskundigheid als ‘luis in de pels’ en ‘oren en ogen in het veld’ belangrijk om ook SBB scherp te houden. Wouter Schuitema (gemeentelijke ecoloog) kende de goede samenwerking, hij had de 170.000 data voor de stadsvogelatlas mogen verwerken! Nu zorgen zij gezamenlijke voor de laatste patrijzen. In het 4000 ha grote buitengebied van Breda zijn er nog maar zo’n 5 paar! Er wordt nu gewerkt aan een herstelplan. Brabants Landschap met Jochem Sloothaak roemde de inzet bij de ‘erf-scans’, zo zijn er via Jan Benoist in het buitengebied van de Rith ca 30 erven gescand om daar de natuur te versterken.

Het natuurherstel in de Lage Vucht polder kon iedereen ’s middags met eigen ogen zien. Twee jaar terug werd die verwaarloosde drassige polder natuurlijk ingericht. Heel voorzichtig zijn daar al resultaten van. ’s Middags wandelend in de zon waren weer kieviten en grutto’s te zien en te horen. Nog niet zo veel als vroeger, maar een toename. Het ziet er weer mooi uit in de Lage Vucht. Zeker ook door het natuurlijke boeren van Emiel Ansems, die nog wat gelijkgestemde boerenburen wenst. Natuurherstel naast de Mark in een historische Bredase waterlinie, een mooi cadeau voor de jarige Vogelwerkgroep. Met nu extra herkenbare vrijwilligers in nieuwe groene poloshirts met het bekende ‘hupkes’ logo, Brabants voor het steenuiltje. [l]