De holland electro. FOTO E. KLEIN
De holland electro. FOTO E. KLEIN E. Klein

Expositie van mattenklopper tot robot (100 jaar stofzuiger)

PRINSENBEEK - Zondag 2 juni 13.30-16.30 uur, Museum de Rijf, Brielsedreef 39a, Prinsenbeek, expositie: Van mattenklopper tot robot (100 jaar stofzuiger).

Begin 1900 werd de stofzuiger uitgevonden. In Londen liet de rijke welstand hun vertrekken schoonblazen door de VacuĆ¼mcompagnie, die met een soort rijdende koets met vacuĆ¼mpomp door de straten ging. Een zekere William Booth ontdekte op een gegeven moment dat zuigen beter was dan blazen, en demonstreerde dit door een witte zakdoek op de leuning van een stoel te leggen en er doorheen te zuigen. Er bleef dan een hoopje stof aan de zakdoek kleven, en zo ontstond de eerste stofzuiger. Zo werd in 1906 de eerste stofzuiger gelanceerd. Het was een soort kar met benzinemotor, voorzien van een losse ketel om het stof op te vangen, verbonden met slangen. Naderhand werd een handzamer model gemaakt zonder motor zoals de star uit 1911 die van een soort blaasbalg is voorzien. Ongeveer een eeuw geleden kwam de eerste Nederlandse stofzuiger op de markt. Het was het merk Excelsior. Nadien kwamen er nog de merken Ritsema, Emo, Erres, FAM, Ruton, Indola, Philips en Holland Electro. Eind jaren 90 viel Helaas het doek voor de Nederlandse merken FAM en Holland Electro. Nu zijn we weer in de periode van voor 1923, waarin er alleen stofzuigers te koop zijn van buitenlandse makelij. Deze expositie samengesteld uit de verzameling Edgar van der Klein is een tijdreis in de ontwikkeling van de stofzuiger door de jaren heen.

In het museum kunt u verder herinneringen met de spulletjes van vroeger en een prachtige maquette. Ook zijn er nog demonstraties van de Bijenhoudersbond. Toegang gratis.[l]