Eén thema, twee opvattingen in grafisch werk en olieverf.
Eén thema, twee opvattingen in grafisch werk en olieverf.

Een graficus en een schilder in de Stadsgalerij

BREDA - ‘Thema’s’ is de titel van de expositie van Marion van Bergen en Mieke van Zundert. Beide beeldend kunstenaars, een graficus en een schilder, maken werk in series en aan de hand van projecten. Deze thema’s en andere zijn te zien op de expositie die van 5 juni tot en met tweede Pinksterdag op maandag 10 juni in de Stadsgalerij in Breda dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur is te zien.

Veel van die projecten hebben raakvlakken. Zo hebben beiden een obsessie voor oude materialen en serviezen waar ze ieder op hun manier weer stillevens mee samenstellen, ook zijn ze beiden geïntegreerd door oude foto’s. Marion van Bergen begon als tekenaar en schilder, doorliep diverse opleidingen en eindigde bij haar grote liefde de grafiek. Ze maakt houtsneden, etsen en litho’s. Dit laatste doen ze in het nationale Steendrukmuseum in Valkenswaard, waar ze iedere vrijdag werkt en demonstraties geeft.

Mieke van Zundert heeft zich als schilder ontwikkeld naar een impressionistische stijl. Een groot deel van haar werk is ‘live’ of plein-air geschilderd. Daarnaast vormt ze op een bijzondere manier kleine verhalende beelden van papier, lijm, acryl en ‘heel veel geduld’.

Mieke van Zundert gebruikt zowel haar objecten als haar schilderen om de wereld om haar heen vast te leggen. Ze heeft nog steeds de neiging om verhalen te vertellen, de wereld om haar heen te documenteren. Thema’s: Haar reizen naar Berlijn en Auvers sur Oise, waar ze naast plein-air schilderen ook verhalende schilderijen maakte, haar project ‘Keten’ met burgemeesters-portretten, of de hedendaagse geschiedenis van haar woonplaats. Haar project ‘vergeten foto’s’ is daar ook een goed voorbeeld van. Ze vindt op rommelmarkten en in kringloopwinkels foto’s van mensen, die feestelijke gebeurtenissen markeren: een bruiloft, een communiefeest, een familiefoto, een gestorven zoon, vakantiefoto’s. Mieke ‘redt’ die foto’s, documenteert de vindplaats en overige gegevens en schildert vervolgens de foto uit, zodat weer ‘van belang’ zijn. De foto’s komen ook uit Breda, het hele land en België. De foto’s vormen ook een ‘tijdsbeeld’. Ze komen uit het begin van de vorige eeuw, de oorlogstijd, tot en met deze tijd. Kijkend naar de foto’s doen zich boeiende verhalen vermoeden Er ligt antiek fotoalbum klaar, waar ooit andere foto’s ruw uit verwijderd zijn. Wanneer de pagina’s van dit album weer zijn gevuld is het project klaar.

Ook Marion werkt naar foto’s. Zij zoekt naar foto’s van jonge mannen, vlak voor de oorlog. Keurig in het pak en ontzettend jong. Ze weten nog niets van de verschrikkingen van de komende jaren. Van deze foto’s maakt ze portretten in litho druk. Aanleiding voor het project was een opmerking van haar vader, die zei: ‘die oorlog heeft me mijn jeugd gekost.’

Een andere serie is ontstaan met boeken en prenten over en van kunstenaars die samen met een bijpassend voorwerp een stilleven vormen.

Verder vormt de natuur een onuitputtelijke inspiratiebron.

De serie cirkels met veertjes is zo ontstaan. Een cirkel staat voor de kringloop van de natuur, blaadjes die van een boom vallen om plaats te maken voor nieuwe. De expositie van Mieke van Zundert en Marion van Bergen wordt op woensdag 5 juni om 20.00 uur geopend door scheidend burgemeester Lenie Poppe-de Looff. [l]