Gerard van Jaarsveld helpt mensen bij rouw en verlies FOTO JOYCE VAN ZIJL
Gerard van Jaarsveld helpt mensen bij rouw en verlies FOTO JOYCE VAN ZIJL Foto: Joyce van Zijl

Gerard wil zijn eigen verdriet omzetten in iets moois

Iemand die onbaatzuchtig en langdurig bezig is voor anderen. Die zich inzet voor de maatschappij of die door zijn of haar levenshouding en gedrag een voorbeeld is, terwijl zijn eigen weg ook niet zonder hobbels is. Dat is een Held van Breda. In deze serie maandelijks een verhaal van een bijzondere Bredanaar. Deze keer: Gerard van Jaarsveld.

DOOR JOYCE VAN ZIJL

In september 2008 verloor Gerard van Jaarsveld zijn 19-jarige dochter Ysabelle door een verkeersongeluk. Een meer dan verschrikkelijke periode brak aan. Anderhalf jaar later ging hij lopen, naar Rome. Hij kwam zichzelf ontelbare malen tegen tijdens die tocht, maar voelde zijn dochter steeds heel dicht bij hem. Teruggekomen in Breda ging hij kennis vergaren over rouw en verlies om anderen te kunnen helpen.

Eigen weg

“Ik had het prima voor elkaar. Een fijn gezin, leuk werk, een mooi huis. Dat gevoel was in een klap weg. Na Ysabelle’s dood ging het malen. Ik dacht heel vaak ‘als’, een heel gevaarlijke vraag, net als ‘waarom’. Mijn vrouw, onze dochter Daphne en ik hadden elk onze eigen manier van rouwen. Ik begon na anderhalf jaar aan een voetreis naar Rome. Alleen, want ik wilde dat proces niet delen."

"Het was zwaar, soms meer dan zwaar. Je raakt vermoeid, je verdriet grijpt je bij de keel, maar ik wilde het voelen, ik wilde knokken. Het werd een hele spirituele reis, ik voelde Ysabelle steeds bij me. Als ik de weg kwijt was zag ik borden die er later niet bleken te staan. Toen ik het helemaal niet meer zag zitten vond ik mijn lievelingsboek dat iemand ergens had laten liggen. Ik heb geleerd niet langer de waarom-vraag te stellen.”

Communiceren

“Tijdens mijn zoektocht constateerde ik dat we niet voorbereid zijn op het goed omgaan met een verlies ervaring. Daarom heb ik stichting Zereen opgericht.. Ik ben met heel veel mensen gaan praten, daarna hebben we een leskist gemaakt voor de basisschool. Zo willen we kinderen leren om over verlies te praten. Daarna zijn we gastlessen gaan geven in het voortgezet onderwijs, meer gericht op verkeer. Het is zo belangrijk om ze bewust te maken van de mogelijke gevolgen van rijden met drank op, met drugs, stoerdoenerij. En dat doen we door vanuit onszelf te vertellen. Daarna doet Astrid, een rouw/verlieskundige, een oefening, er zijn altijd mooie reacties."

'Collega's doken
weg en
ontweken me'

Op het werk

“Waar ik nu volop mee bezig ben is aandacht voor rouw op de werkvloer. Ik heb ervaren dat collega’s wegdoken, me ontweken. Omgekeerd deed ik dat ook. Terwijl je werkvloer ook een warm bad zou kunnen zijn. Zereen heeft goede contacten opgebouwd met vakbonden, bedrijfsartsen en rouwdeskundigen voor meer aandacht voor rouw en verlies in de CAO. Dat kan mensen helpen om sneller weer aan de slag te kunnen en steun te kunnen vinden bij hun collega’s en werkgever. “

Meer weten over stichting Zereen en de reis van Gerard? Lees verder op www.heldenvanbreda.nl[l]