Startschot voor bouw Generaal Maczek Memorial

BREDA - De bouw van het Generaal Maczek Memorial is begonnen. Deze maandag was de eer aan wethouder Marianne de Bie en gedeputeerde Henri Swinkels om de symbolische eerste paal te boren.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het is nu is aan bouwbedrijf Winters Bouw & Ontwikkeling om hard door te werken. Het gebouw moet voor de viering van 75 jaar bevrijding in oktober af zijn. Het memorial is dan echter nog niet volledig ingericht. Daarvoor moet eerst nog zo'n 35.000 euro worden opgehaald. In totaal kost de realisatie van het memorial 2 miljoen euro. Voorzitter Willem Krzeszewski is blij dat de bouw eindelijk begonnen is. "We zijn al zo'n vier jaar bezig met deze plannen. We verwachten dat het ingerichte memorial begin 2020 zal openen. Zo zal ook in de toekomst het verhaal van de Poolse bevrijders vertelt blijven worden."

Het Generaal Maczek Memorial wordt 500 vierkante meter groot en zal verrijzen achter het huidige Poolse militaire ereveld aan de Ettensebaan. Het gebouw moet plaats gaan bieden aan de permanente tentoonstelling van het Generaal Maczek Museum, een informatie- en documentatiecentrum, een ruimte voor herinnering en bezinning en een filmzaal. Dat alles wordt strak vormgegeven, om het verhaal van de Poolse bevrijders ook voor de jeugd aantrekkelijk te maken.[l]