Deelnemertjes aan cultuurintro, Ties en Yasmine, kijken vol verwachting naar leerlingenorkest muziekvereniging Vondel waarmee zij samen gaan optreden. FOTO CAROLINE LUIKEN
Deelnemertjes aan cultuurintro, Ties en Yasmine, kijken vol verwachting naar leerlingenorkest muziekvereniging Vondel waarmee zij samen gaan optreden. FOTO CAROLINE LUIKEN Caroline Luiken

Muziekvereniging Vondel doet mee aan Cultuurintro

BREDA - Eind januari 2019 is het eerste Cultuurintro boekje uitgedeeld aan alle kinderen uit het basisonderwijs in Breda. Ook muziekvereniging Vondel was met een leuke activiteit in dit boekje te vinden. Drie maandagavonden konden kinderen deelnemen aan 3 workshops zodat ze kennis konden maken met blaasinstrumenten.

Op 6 mei jl. stonden er 7 nieuwsgierige, iets wat gespannen kinderen klaar in het Belcrumhuis te Breda om met de eerste repetitie te beginnen. Dirigent Matthijs van Ganzewinkel legde eers uit hoe een muziekvereniging in elkaar steekt. Wie doet wat en wanneer mag je hierbij meespelen. Matthijs: “Na ongeveer een half jaar muziekles te hebben gehad, kunnen jullie al meespelen in het opstaporkest”. Dit is vaak een eerste kennismaking met samen muziek maken in een orkest. Vervolgens mag je, als de vorderingen goed zijn na een tijdje mag je meespelen in het leerlingenorkest om uiteindelijk te kunnen doorstromen naar het harmonieorkest.”

Na een kort repetitiemoment van het orkest, mochten de kinderen plaatsnemen in het orkest bij hun favoriete instrument, waarna er werd begonnen met een quiz. Met een blinddoek op, mochten de kinderen proberen te raden welk instrument ze hoorden. Dat was nog een hele opgave. De saxofoon en trompet kwamen nog bekend voor, maar de fagot en euphonium waren een stuk lastiger om te herkennen.

Hierna begon het echte werk, meespelen met het orkest. De kinderen mochten op ritme instrumenten het orkest begeleiden. Omdat er gekozen was voor het thema: Griezelen werd op de muziek van Thriller een begin gemaakt met de voorbereidingen. Immers een optreden na 3 workshops voor ouders, broertjes/zusje opa’s en oma’s zou dan plaatsvinden. Al snel bleek dat er enorm muzikale kinderen zich hadden opgegeven, want de instructie werd razendsnel opgepikt en aan het einde van de eerste bijeenkomst klonk er uit de repetitieruimte al een spannend muziekstuk.

Week 2

In week 2 hadden waren de kinderen nog steeds heel enthousiast en hadden er weer veel zin in. De voorbereidingen voor het optreden gingen verder. Daarnaast mochten de kinderen deze week de instrumenten ook werkelijk uitproberen. Ook nu bleek weer dat er inderdaad veel gevoel voor muziek aanwezig was, want uit de meest lastige instrumenten kwam nog geluid. 7 trotse gezichten keken verwonderd bij het horen van hun eigen talent.

Maandag 20 mei leek het Belcrumhuis omgetoverd tot een spookhuis. Spoken, skeletten, heksen, monsters liepen rond. In het publiek zaten ouders, grootouders, broertjes en zusjes, buren verwachtingsvol te kijken naar alle griezels die plaats namen in het orkest. De dirigentstok was deze avond vervangen door een heus eng mes. En het publiek luisterde ademloos naar “Thriller”. Een daverend slotapplaus gaf aan dat de deelname van de kinderen aan cultuurintro alle verwachtingen hadden overtroffen. De oorkonde die ze aan het einde in ontvangst mochten nemen hadden ze dan ook meer dan verdiend! Volgend jaar zal muziekvereniging Vondel zeker weer te vinden zijn in het cultuurintro boekje.

Mocht je eerder al meer informatie willen over onze muziekvereniging dan kun je altijd contact opnemen met Marjolijn Jacobs, ledencoördinator, via ledencoordinator@harmonievondel.nl maar natuurlijk ben je ook altijd welkom om een keer vrijblijvend te komen kijken en/of mee te doen. Een lidmaatschap bij onze vereniging geeft sowieso 25% korting op het lesgeld bij muziekschool de Nieuwe Veste. [l]