BRIK Festival haalt de wereld van het jeugdtheater naar Breda

BREDA - The Garden of Spirited Minds, een baanbrekende performance-installatie voor baby’s komt naar het Brabants Internationaal Kinderfestival, dat plaatsvindt van 5 t/m 11 juni in Breda. Deze internationale blikvanger is de eerste vier dagen van het festival te bezoeken in het Stedelijk Museum. Het BRIK Festival, een podiumkunstenfestival dat zich volledig richt op non-verbaal theater voor kinderen, zet met haar 5e editie stevig in op vernieuwing en uitwisseling en haalt de wereld van het jeugdtheater naar Breda.

The Garden of Spirited Minds is indrukwekkend kunstwerk speciaal voor baby’s. In een landschap van vormen, geluiden en kleuren bewegen dansers zich in de ruimte. Net als de baby’s en hun verzorger(s), want die hoeven ook niet stil te blijven zitten in de installatie – of juist wel, als ze dat liever willen. Ze mogen hun eigen perspectief op de dingen kiezen, samen met de andere mensen die er zijn. Welbeschouwd zijn de kleintjes de regisseur. Zij zijn zichzelf, de performers reageren op wat er gebeurt.

De Zweedse maker Dalija Acin Thelander reist sinds de première van de installatie in 2018 de hele wereld over om ouders en baby’s te betoveren in een prachtige wonderlijke wereld van licht, kleur en beweging. Het is voor het eerst dat een dergelijke voorstelling te zien is in Nederland. De voorstelling is exemplarisch voor de vernieuwing die het festival voorstaat.

Voorstellingen voor de allerkleinsten

Met voorstellingen voor de allerkleinste kinderen van 0 tot 3 jaar gaat het festival op zoek naar een nieuw soort vakmanschap van makers en kunstenaars. Podiumkunsten speciaal voor deze doelgroep komen in de regel het beste tot hun recht in situatie waarin het podium en de publieksopstelling zich op eenzelfde hoogte bevinden. Voorstellingen voor deze doelgroep kennen een grote mate van onvoorspelbaarheid van het publiek. Dit vraagt om een zogenaamd zesde zintuig van de makers: zij moeten de flexibiliteit hebben om vanuit de inhoud in te spelen op de dynamiek van het jonge publiek. De eerste drie levensjaren van een kind zijn bepalend voor de neurologische en motorische ontwikkeling. Feitelijk wordt de basis gelegd voor de rest van het leven. Het brein van het jonge kind wordt tussen 0 en 6 jaar opgebouwd en is gericht op het vermogen tot aandachtig kijken en luisteren. Het Brabants Internationaal Kinderfestival heeft de overtuiging dat dans, -muziek en beeld bijdragen aan deze ontwikkeling. Samen met partners uit 18 Europese landen wordt de aankomende vijf jaar in het Europese samenwerkingsproject MAPPING verder onderzocht hoe het hele jonge kind de wereld van het theater vanuit de zintuigen beleeft.

Spectaculaire performances in de buitenlucht

Naast fantasievolle voorstellingen voor het jonge publiek, kunnen (groot)ouders, ooms, tantes en buren zich ook laten verwonderen. Op diverse locaties in buitenlucht vinden spectaculaire performances plaats voor alle leeftijden. Eén daarvan is BLOCK, van het Engelse Motionhouse en NoFit State Circus. Deze voorstelling is een combinatie van dans, acrobatiek en circus en rekt de grenzen van deze disciplines op. 20 gigantische blokken vormen het speelveld voor een groep dansers. Niet als vast decor, integendeel. De blokken staan los en kunnen worden verplaatst. Ze fungeren als bouwstenen voor een voortdurend veranderend landschap dat wordt opgebouwd, afgebroken, weer opgebouwd, weer afgebroken. [l]