Afbeelding
Foto: Bredavandaag

Geslaagde 49e editie Breda Jazz Festival

BREDA - De organisatie van het Breda Jazz Festival kan terugblikken op een geslaagde 49e editie. Het weer werkte goed mee en zorgde voor een zomerse sfeer tijdens de honderden optredens. Ook werd er door bezoekers gul gedoneerd, laat de woordvoerder van het festival weten.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het festival werd dagelijks naar schatting bezocht door tienduizenden bezoekers die voor muziek, gezelligheid en een drankje naar de binnenstad kwamen van Hemelvaartsdag tot en met zondag. Exacte bezoekersaantallen zijn er niet. Politie en gemeente tellen geen aantallen bezoekers. Ooit deden studenten van NHTV een telling. Dat kwam destijds uit op 250.000 bezoekers in vier dagen Jazz.

Van 30 mei tot en met 2 juni konden de bezoekers van het Breda Jazz Festival genieten van meer dan 200 concerten verdeeld over 21 podia in de binnenstad. Muzikanten uit binnen- en buitenland, maar ook uit de regio, vermaakten jong en oud met blues, classic jazz, soul, swing, jump & jive, latin en streetparades.

Nieuwe podia
Nieuw deze editie was de jazzboulevard, waarmee het havengebied voor het eerst bij het festivalterrein werd betrokken. Dit leverde maar liefst 4 nieuwe podia op en een complete extra 'ring' waar bezoekers van het festival konden genieten. Met die nieuwe ring probeerde de organisatie de drukte beter over de binnenstad te verspreiden. Een daar hielp het zomerse weer goed aan mee. Voor velen was het heerlijk toeven langs het water bij de podia De Huiskamer, De Botanist, Hotel Nassau en in de tuin van café Lievense. Daarnaast was ook het podium in de St. Jansstraat nieuw. Ook dat trok veel publiek.

Donaties

Meer dan tijdens andere edities werd de bezoeker van het festival gewezen op de mogelijkheid om te doneren. Mensen in oranje polo's gingen met de collectebus rond. Zo hoopt het festival de financiën voor de 50ste editie volgend jaar rond te krijgen. Het bedrag dat is opgehaald is nog niet bekend, maar de woordvoerder van het festival laat weten dat er waarschijnlijk zowel contant als digitaal meer is ge gedoneerd. De bijdrage van het publiek is hard nodig, omdat de kosten van het festival steeds hoger worden. Dit komt vooral door de strengere veiligheidsregels.

"Er komen voorzichtig geschat wel 150.000 mensen naar het festival", becijferde voorzitter Bart Wouters conservatief op voorhand. "Als die allemaal 1 euro zouden bijdragen, dan zijn we volledig uit de financiële problemen. Dan kan het festival veilig georganiseerd worden, met ook een programma op niveau. Dat willen we bereiken."[l]

Het is al gezellig druk!