Jasper Meijer houdt de sleutel in de lucht.
Jasper Meijer houdt de sleutel in de lucht. Foto: Amphia

Amphia ontvangt na drie jaar bouwen de
sleutel van het gloednieuwe ziekenhuis

BREDA - De raad van bestuur van Amphia heeft vorige week tijdens een feestelijke gelegenheid de sleutel ontvangen van het nieuwe, hypermoderne ziekenhuis. Daarmee start voor Amphia een spannende nieuwe fase. Nu moet het gebouw ingericht worden en het personeel ingewerkt worden zodat het nieuwe ziekenhuis half november haar deuren kan openen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Met muziek, moderne dans en gigantische nepsleutel om symbolisch te overhandigen vond vorige week dinsdag de sleuteloverdracht van het nieuwe Amphia ziekenhuis plaats. Een heugelijk moment voor zowel de vier betrokken aannemers, directeur Vernieuwbouw Jasper Meijer, voorzitter van het Medisch Specialistisch Bedrijf Remco Djamin en natuurlijk voor de voltallige Raad van Bestuur. "Ik ben enorm trots op wat we hier gepresteerd hebben", stelt Meijer. "We zijn op tijd klaar, binnen budget en er zijn geen restpunten meer die de aannemers nog moeten oplossen of afwerken."

Planning

Doordat de oplevering van het ziekenhuis volgens planning is verlopen, kan het Amphia voortvarend door met de volgende stap in het proces. En dat is het inrichten van het nieuwe ziekenhuis en het inwerken van het personeel. "De komende maanden breekt er nog een drukke tijd aan met de voorbereiding op de verhuizing en de opening. Alle medewerkers worden de komende maanden getraind om goed voorbereid te zijn op de ingebruikname eind dit jaar", legt Olof Suttorp, voorzitter van de Raad van Bestuur uit. Het nieuwe ziekenhuis moet half november de deuren openen.

Ondertussen wordt er sinds begin dit jaar ook hard gewerkt aan de renovatie van het oude ziekenhuis, dat aan de nieuwbouw verbonden is. Na de renovatie wordt de zorg eind 2021 geconcentreerd op één locatie in Breda en één locatie in Oosterhout. De locatie van het ziekenhuis aan de Langendijk wordt dan gesloten. Het bestaande, gerenoveerde gebouw van de Molengracht moet na de verbouwing weer tientallen jaren meekunnen en qua uitstraling aansluiten bij de nieuwbouw.

Nieuwbouw

De nieuwbouw aan de Langendijk is een project van lange adem. Al in 2005 ontstond het eerste idee om een nieuw ziekenhuis te bouwen. Ruim tien jaar later kon de bouw daadwerkelijk beginnen. De nieuwbouw is 80.000 vierkante meter groot. In vergelijking; het huidige Molengracht in 65.000 vierkante meter groot. Het nieuwe ziekenhuis heeft onder andere meer oppervlakte omdat er geen 2- maar enkel 1-persoonskamers zijn. "Dat is beter voor de privacy en de rust van de patiënt, maar ook veiliger omdat de kans op de verspreiding van infecties kleiner is", legt Meijer uit. Johan van Baartwijk van Engie, één van de vier aannemers van FourCare die betrokken waren bij de bouw, is met name trots op de ervaring en kennis die in het nieuwe gebouw is gestopt. "We hebben heel veel gekeken en geleerd van andere ziekenhuizen. Wat werkt wel, en wat is juist vervelend? Dat kan gaan om heel kleine dingen, bijvoorbeeld over het soort plafondplaten dat je gebruikt. Daar ligt een patiënt immers wel heel de dag naar te kijken. Door goed samen te werken worden ziekenhuizen steeds beter." In de patiëntenkamers is aan alles gedacht. De bedombouw is rustig, stekkers en aansluitingen voor meetapparatuur zitten uit het zicht weggewerkt. Belangrijk ook: elke kamer heeft een ingebouwde bedlift, zodat patiënten die niet in of uit bed kunnen, of die moeten worden opgetild voor een behandeling of wasbeurt, eenvoudig geholpen kunnen worden. "Dat scheelt ook ruimte in de gangen, waar geen lift meer in de weg staat."

Vier bouwdelen

De nieuwbouw bestaat uit vier bouwdelen waarin de medische zwaartepunten gevestigd zijn, namelijk Hart-, vaat- en long; oncologie; vrouw-kind. Het vierde bouwdeel huisvest het interventiecentrum, met daarin onder meer de Intensive Care en de zestien operatiekamers. Patiënten die eenmaal opgenomen zijn bewegen zich niet meer door de 'openbare gangen' op de begane grond, maar via gescheiden wegen. Op de eerste verdieping staan de verschillende gebouwen met elkaar in verbinding. En in het uiterste geval kunnen de bedden met patiënten ook via de logistieke gang in de kelder: 250 meter lang tot onder de bestaande bouw van het ziekenhuis. Logistiek is van groot belang. Met duizenden werknemers en honderden patiënten betekent dat dagelijks een hele puzzel.[l]

Eén van de binnentuinen
Een hybride operatiekamer
Het ziekenhuis moet nog helemaal worden ingericht
Met moderne dans werd de sleutel overgedragen FOTO'S HANNEKE MARCELIS EN WIJNAND NIJS