Katja en Marcel in het distributiecentrum
Katja en Marcel in het distributiecentrum Foto: Privebezit Katja Diepstraten

Dankzij Avansstudente Katja (21) verbruikt de Kruidvat 1 miljoen plastic tasjes minder

BREDA - Als vakkenvuller ervoor zorgen dat je werkgever ieder jaar 1 miljoen plastic tasjes minder verbruikt. Dat klinkt als een onmogelijke missie, maar toch lukte het de 21-jarige Avansstudente Katja. "Ik vond het gewoon frustrerend dat er zoveel plastic verspild werd. Maar dat het me zou lukken om het te veranderen, had ik nooit gedacht!"

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het verhaal van de 21-jarige Katja, die chemische productinnovatie studeert aan Avans, klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Dankzij een scherpe observatie van de studente tijdens het vakken vullen bij de Kruidvat, gebruikt het bedrijf achter de keten nu ieder jaar 1 miljoen plastic tasjes minder.

Het balletje begon te rollen toen Katja zich op een zaterdag in januari weer eens ergerde aan de manier waarop de vracht bij haar bijbaantje bij de Kruidvat in het Utrechtse Montfoort binnen kwam. "Alle producten zitten dan in plastic tasjes. Die hebben een bepaalde kleur, die matcht met het merk. Maar er zaten zóveel half lege tasjes in elke krat. Dat frustreerde me echt. Waarom kunnen die producten niet bij elkaar gestopt worden? Of waarom zitten er geen vaste schotten in de kratten om de spullen te scheiden."

Katja besloot haar frustratie te delen met haar connecties op LinkedIn. En dat berichtje kwam al snel terug bij Marcel Evers, die werkt bij het distributiecentrum van AS Watson Benelux waar de vracht voor de Kruidvat wordt voorbereid. Hij nodigde Katja uit om langs te komen in het centrum in het Gelderse Heteren. "Dat verbaasde me enorm. Maar ik vond het wel een mooie kans, dus ik ben er natuurlijk wel op ingegaan."

'Ik ergerde me
gewoon aan de
verspilling'

Hergebruik

Tijdens het bezoek, dat in februari plaats vond, liep Katja samen met Marcel een ronde langs het inpakproces van de kratten. En daar zag Katja precies wat haar zo ergerde: elke werknemer die spullen in een krat deed pakte een nieuw tasje. Zelfs als er al een halfleeg tasje van diezelfde kleur in de krat zat. "Toen gaf ik aan; waarom gebruiken ze niet gewoon de tasjes die er al in zitten?" Dat zou enorm schelen in de hoeveelheid plastic die wordt gebruikt. "Het idee van de schotten kan niet, werd me al snel verteld. Dat komt doordat de hoeveelheid spullen sterk wisselt. Maar het hergebruiken van de tasjes leek me prima haalbaar." Samen met Marcel kaartte ze haar idee aan bij Jasper Zebregs, teamleider bij AS Watson.

'Ik had nooit
gedacht dat ik
het kon veranderen'

Toch geloofde Katja tijdens haar reis terug naar huis nog steeds niet dat haar idee wérkelijk zou worden doorgevoerd. "Jasper zag wel wat beren op de weg. Onder andere omdat het huidige weegsysteem in de problemen kon komen door de aanpassing. Bovendien bleef ik het gevoel houden dat ze me vast niet echt serieus zouden nemen, aangezien ik 'maar' gewoon een vakkenvuller ben."

Maar tot haar grote verbazing zag ze een paar maanden later toen ze aan het werk was ineens kratten vol met gevulde tasjes, zonder halflege exemplaren. "Ik heb Marcel toen meteen een berichtje gestuurd, en hij nodige me opnieuw uit om langs te komen. Twee weken geleden ben ik dus opnieuw in het distributiecentrum geweest, en mijn idee is helemaal doorgevoerd zoals ik het had bedacht!" En daarmee worden nu jaarlijks ruim één miljoen tasjes minder verbruikt, en duizenden euro's bespaard.

Inspiratie

Katje is enorm blij met de samenwerking en hoopt met haar verhaal ook anderen te inspireren. "Het is geweldig om te zien dat als je af en toe eens stilstaat en een kritische observatie doet, je écht iets kan veranderen. Ik hoop echt dat andere mensen dat ook gaan doen. Want zelfs als 'simpele' vakkenvuller kun je dus zo'n grote invloed hebben!"[l]