Seminarieweg Bavel rond 1890. FOTO ARCHIEF MUSEUM PAULUS VAN DAESDONCK
Seminarieweg Bavel rond 1890. FOTO ARCHIEF MUSEUM PAULUS VAN DAESDONCK uit het archief Museum Paulus van Daesdonck

Het mysterie van een oude foto van Bavel

BAVEL - Het moet een heerlijke zomerse dag geweest zijn in Bavel. In de jaren 80 van de 19e eeuw. De bomen staan vol in blad en de zandweg is droog en stoffig. We zien hier vermoedelijk het begin van de Seminarieweg. In het pand rechts van de weg zou dan in de 18e eeuw de herberg Het Haantje gevestigd geweest zijn.

Een fotograaf heeft zich geïnstalleerd met zijn splinternieuwe inklapbare houten balgcamera op een groot statief. Zo’n camera moet in die tijd in Bavel iets heel bijzonders zijn geweest. Hij staat onder een zwarte doek en kijkt door de lens om alles goed in te stellen voor het belangrijke moment. Bij wijze van proef maakt hij een foto van de bewoners aan het begin van de Seminarieweg. Het was duidelijk nog niet de tijd van de snelle selfies.

Is deze fotograaf iemand uit Bavel die het sociale leven op de gevoelige plaat wilde vastleggen? Een voorganger van Johan van Ginneken, die in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw hetzelfde deed met een filmcamera? Het kan ook zijn dat er op deze dag iets erg belangrijks gebeurde in het rustige boerendorp. De fotograaf is speciaal uit de stad gekomen met zijn koetsje of op de fiets om een foto te maken voor de krant.

Maar wat zien we nu precies? De foto straalt een enorme rust uit. Staat men hier gezellig buiten om van het mooie weer te genieten na het middagmaal? Nee, er is iets meer aan de hand. Het is duidelijk geen gewone werkdag. Iedereen ziet er op zijn zondags uit. Keurig gekleed met nette schoenen aan, geen doordeweekse klompen. Opvallend hoe serieus iedereen kijkt, zelfs de jonge kinderen. De vaderfiguur in de deuropening geniet van zijn pijpje. De twee keurig geklede dames houden de kinderen goed in de gaten. Zij zijn zich bewust dat er een foto van hen wordt gemaakt. Iets heel bijzonders in die tijd.

Maar waar wacht men nu op? Dat wachten duurt kennelijk erg lang want de kinderen zijn er maar bij gaan zitten. Maar het wachten zal snel beloond worden. Als je goed kijkt langs het karrespoor naar het eind van de straat zie je iets vreemds. Je ziet witte gewaden en daar steekt een kruis bovenuit. Klinkt er muziek van de harmonie in de verte? Gaat het hier om een processie? Misdienaren in het wit, of meisjes gekleed als bruidjes in het wit?

Dan zou het 15 augustus kunnen zijn, Maria-Hemelvaart. Gaat het om het feest van de inwijding van de nieuwe kerk? Die werd gebouwd in de jaren 1885 tot 1888 en in dat laatste jaar ingewijd. Nadat in 1853 in Nederland de katholieke hiërarchie is hersteld en er weer bisdommen met bisschoppen zijn, wordt in 1855 de bestaande parochie van Bavel bevestigd door de Bredase bisschop Mgr. Van Hooydonk. De oude parochiegrenzen blijven praktisch gehandhaafd. Naast de heilige Brigida krijgt de parochie nu als eerste patrones Onze Lieve-Vrouw en de kerk wordt de kerk van Onze Lieve-Vrouw ten Hemelopneming of ook wel Heilige Maria-Hemelvaart genoemd.

Wel is bekend dat de foto van rondom de jaren 1890 moet zijn.

Een raadsel blijft het. Misschien zijn er mensen in Bavel die iets meer weten over deze periode? Laat het ons weten. Het museum Paulus van Daesdonck en de Heemkundekring is steeds op zoek naar historische feiten in onze omgeving. U kunt ons bereiken via de website of via het mailadres info@paulusvandaesdonck.nl. [l]