Jachthaven omgebouwd tot aanlegplaats met bar

BREDA - Een zeecontainer als bar, loungebanken op het talud, strandstoelen en picknicktafels met op de achtergrond relaxte muziek. Dat is Baai, op de hoek van de Markkade. Beter bekend als de plek waar de afgelopen 37 jaar jachthaven De Werve gevestigd was.

Fietsers die vanuit de Belcrum richting stad gingen, verdraaiden de afgelopen weken al geregeld hun nek. "Het is heel leuk om de enthousiaste reacties te horen van mensen die langs ons fietsen, lopen of rijden", aldus eindverantwoordelijke Thibaud van der Steen. "Mensen die de locatie eigenlijk helemaal niet kenden, zien het nu tot leven komen." Marijn van Dijke, tevens eigenaar van onder meer Bootje Varen Breda, kreeg vorig jaar de kans om de Werve over te nemen. "Het was voor ons ook nodig. We zijn de afgelopen jaren zo gegroeid met onze bootactiviteiten dat we echt een eigen plek nodig hadden. Op drukke dagen bezetten we soms bijna de hele kade in de Haven, die plekken zijn nu weer voor particuliere bezoekers."

Baai is echter meer dan alleen een startpunt voor de boottochten of groepsuitjes. "Het moet echt een plek worden waar je met je bootje kunt aanleggen en even wat kunt drinken of eten of even naar het toilet kan", geeft Van Dijke aan. "Die faciliteiten aan het water ontbraken in Breda nog.[l]