Elisabeth, 200 jaar zorg geschiedenis in Breda

BREDA - Stadssociëteit de Gouden Cirkel nodigt u uit 24 juni 20.00 uur in de Avenue. Gratis entree. “Het Elisabeth” symbool voor 200 jaar zorg.

De basis voor het Elisabeth mag in 1819 gelegd zijn, de geschiedenis gaat nog veel verder terug. Deze begint in de late middeleeuwen bij de Haagdijk, een van de oudste straten van Breda. Op deze dijk, in een verder moerassig gebied tussen Princenhage en Breda, was veel handel en nijverheid. De bevolking bestond uit eenvoudige ambachtslieden. In 1455 kwam er een oudemannenhuis, postuum gesticht door clericus Anselmus Fabri, alias ‘de deken van Antwerpen’. In het huis was plaats voor acht tot dertien bejaarden.

Piusgesticht

In 1819 richtten drie katholieke burgers onder leiding van mr. Ludovicus Ingen Housz op dat adres (Haagdijk 144) een ziekeninrichting op, met als naam het Piusgesticht of RK Burger Gasthuis. Het echtpaar De Vet was verantwoordelijk voor de zorg. Na het overlijden van ‘moeder’ De Vet namen in 1826 zusters Franciscanessen het over. De behoefte aan zorg in deze arme buurt was groot.“ (tot zover citaat uit de Stem)

Anton van Mansum, voorzitter Raad van Bestuur van Surplus, vertelt, aan de hand van de geschiedenis van “Het Elisabeth”, de ontwikkelingen van de zorg in Breda. Op welke wijze is de samenleving met het erfgoed van de zusters om gegaan en wat zijn de huidige vraagstukken waar wij voor staan?

Anton van Mansum (1973 heeft gewerkt bij OZ Zorgverzekeringen in Breda en als directeur in de thuiszorg waarna hij in 2007 lid Raad van Bestuur van Surplus werd. Surplus is een zorg- en welzijnsorganisatie in West-Brabant. De organisatie is onder meer verantwoordelijk voor 13 verpleeghuizen in West-Brabant, waarvan 7 in Breda. Vanaf 2017 bekleedt hij de functie van voorzitter.

Hij is woonachtig in het centrum van Breda en is naast zijn werk lid van het bestuur van de Stichting Betrokken Ondernemers van Breda, lid van de raad van advies van Stichting Brood en Rozen en commissaris van een woningcorporatie. [l]