Midzomeravondwandeling Landgoed Wolfslaar
Midzomeravondwandeling Landgoed Wolfslaar Foto:

AGENDA

Past-Present-Future

11:00 | De Nieuwe Veste

Stedelijk Museum Breda presenteert Past-Present-Future, een tentoonstelling met en door middelbare scholieren in Breda. Met de tentoonstelling geeft het museum een podium aan een nieuwe generatie. Tien leerlingen zijn uitgenodigd om als junior curator een tentoonstelling samen te stellen. Onder begeleiding van medewerkers van Stedelijk Museum Breda selecteerden zij werk van medeleerlingen. Ook zorgden ze voor een tentoonstellingsconcept, zaalteksten en het opbouwen van de tentoonstelling. Past-Present-Future is te zien in NEXT, de projectruimte van het museum. NEXT is gratis toegankelijk. De tentoonstelling vindt plaats met ondersteuning van Nieuwe Veste, Cultuurwinkel Breda.

Woensdag 19 juni

Lezing voor senioren

13:45 | Mariëndal

Om voornamelijk senioren goed voor te bereiden op hun laatste levensfase wordt er een lezing aangeboden op woensdagmiddag 19 juni van 13.45-17.00 uur, locatie Mariendal (Ginneken) Duivelsbruglaan 13 Breda. Sprekers: Notaris Sabine van Puijenbroek over het onderwerp 'het verschil tussen een Levenstestament en Testament ná overlijden'; Hans van Amstel-Jonker, voorlichter van de NVVE over de (on) mogelijkheden bij diverse Wilsverklaringen o.a. Euthanasie; Imelda Coenen, voorlichter van Monuta uitvaartzorg Breda over de noodzaak uw uitvaartwensen, bij leven, kenbaar te maken en ontwikkelingen in de uitvaartzorg. Vóóraf aanmelden bij Monuta tel. (076)- 5222747 of email; breda@monuta.nl

Bingo

14:00 | Westerwiek

Op woensdagmiddag 19 juni is er weer een grote bingo met mooie prijzen in de Westerwiek, Argusvlinder 298 in Breda. Er worden 9 rondes gedraaid inclusief de hoofdronde. Aanvang bingo 14.00-16.00 uur. Na afloop kunt u friet met een snack blijven eten. Ook kunt u dit mee naar huis nemen. Deze middag in voor iedereen toegankelijk. Voor inlichtingen: 076-2082800.

Lezing NGV

14:00 | Stadsarchief Breda

Lezing Brabantse familienamen en dialecten op 19 juni, 14.00 uur, Stadsarchief Breda, Parade 10. De lezing wordt verzorgd door Jos Swanenberg. Stamboomonderzoek is populair. Voor het schrijven een familieverhaal is kennis van de taal nodig. Soms is dat lastig door het gebruik van dialecten. De lezing vangt aan met enkele algemene verschillen en overeenkomsten tussen taal en dialect. Vervolgens wordt ingegaan op het Brabants dialectlandschap. Ook niet- leden van de NGV zijn welkom.

Donderdag 20 juni

Rondleidingen Gilde de Baronie

14:00 | Grote kerk

Donderdag 20 juni: Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk; Torenbeklimming Grote Kerk 14.00u en 15.00u (vanaf 12 jaar).

Bingo

20:00 | ontmoetingscentrum De Vlieren

Doskonale houdt op donderdag 20 juni een Bingo in Ontmoetingscentrum De Vlieren aan het Mgr. Nolensplein te Breda. Aanvang 20.00 uur.

Wereldmuziek dichtbij

20:00 | Huis van de Heuvel

Op 20 juni verzorgt het Wereldmuziekkoor Breda een huiskameroptreden in Het Huis van Heuvel in het Atrium. Dit koor heeft sinds het vorige huiskamerconcert in 2018 veranderingen doorgemaakt. Er is een jonge dirigente aangetrokken, die zo enthousiast is dat zij voor iedere repetitie vanuit Amsterdam naar Breda komt. Het koor heeft het repertoire vernieuwd, dus allerlei nieuwe wereldliederen worden op 20 juni gebracht. U hoort dan Turks, Afrikaans, Bulgaars en nog meer. En dat ook nog eens met nieuwe leden. Inlopen van 20.00- 20.15. Daarna wordt er tot 21.00 gezongen. Vrij entree. Na afloop kunt u met de koorleden nog wat napraten, een consumptie nemen (op eigen kosten) en misschien doet u volgend jaar zelf als koorlid mee. Adres: Huis van de Heuvel, Mgr. Nolensplein 1. Op dit plein staan geen parkeermeters.

Vrijdag 21 juni

Pasar Malam Azië in Breepark-hal Breda

13:00 | Breepark

Pasar Malam Azië in Breepark evenementenhal Breda op 21-22-23 juni. Azië is dichterbij dan je denkt! Avontuurlijk shoppen, smullen en swingen, jij komt toch ook? Locatie: Breepark Evenementenhal, Bavelseparklaan 10, 4817 ZX Breda. Openingstijden: vrijdag 13.00 tot 22.30 uur; zaterdag 13.00 tot 22.30 uur; zondag 12.00 tot 19.30 uur. Organisatie: www.azie-events.nl.

Stortvloed #3

19:30 | MotMot Gallery

Stortvloed #3: hét spoken word, storytelling en comedy event van Breda op 21 juni in MotMot Gallery! Ook Stortvloed #2 is goed in de smaak gevallen, dus we gaan weer vrolijk door met de derde editie van Stortvloed woehoee! En natuurlijk vindt het weer plaats in de MotMot Gallery, u allen welbekend inmiddels toch? Spoken word, storytelling en andere vormen van woordkunst vind je op iedere hoek van de straat in de grote steden, maar Breda blijft achter. Daar willen wij verandering in brengen! Met de artiesten die op 21 juni komen wordt het opnieuw grappig, ontroerend, gezellig en tof, maar bovenal ook een spannend en inspirerend experiment wat wij graag met jullie willen delen!

Rondleidingen Gilde de Baronie

11:30 | Grote kerk

Vrijdag 21 juni: Torenbeklimming en bezoek aan de Beiaardier 11.30u (vanaf 12 jaar); Torenbeklimming Grote Kerk 14.00u en 15.00u (vanaf 12 jaar).

Zaterdag 22 juni

Expeditie Zuiderwaterlinie: Etappe Zevenbergen - Terheijden

10:00 |

Van 19 t/m 29 juni is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland het decor voor Expeditie Zuiderwaterlinie: een elfdaagse wandeltocht dwars door Brabant. Dagmarsen voeren wandelaars langs de elf vestingsteden van de Zuiderwaterlinie, van Bergen op Zoom tot Grave. Onderweg worden wandelaars getrakteerd op gezelligheid, een hapje, een drankje én een culturele verrassing. Er zijn lange en korte etappes. Op zaterdag 22 juni de lange etappe Zevenbergen - Terheijden. Deze tocht is 28 kilometer lang en start om 10:00 uur. Het startpunt van etappe is: Stationsrestauratie Happy. Stationslaan 1a, 4761 BG Zevenbergen. Het eindpunt van de etappe is: Kleinde Schans Terheijden, Markschans, 4844 BR Terheijden. Na afloop van de etappe worden de deelnemers feestelijk onthaald en begint om 16:00 een feest. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij een etappe of zelfs de hele Expeditie. Deelnemen is gratis, plaatsen zijn beperkt. Ontdek het volledige programma en schrijf je in via www.expeditie-zuiderwaterlinie.nl.

Zomer/ Rommelmarkt

11:00 | Doenrade complex

Zaterdag 22 juni organiseert Bewonersvereniging Samen Doen een zomer/rommelmarkt van 11.00 tot 16.00 uur. De markt is in de tuin van het appartementencomplex Doenradestraat.

Rondleidingen Gilde de Baronie

14:00 | Grote kerk

Zaterdag 22 juni: Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk; Torenbeklimming Grote Kerk 14.00u en 15.00u (vanaf 12 jaar).

Midzomeravondwandeling

19:00 | Zwembad Wolfslaar

22 juni gaan de gidsen van IVN midzomer vieren met een avondwandeling door het Landgoed Wolfslaar. Op deze langste dag van het jaar gaat bij ons de zon laat onder en kunnen we genieten van een lange avond. Vertrek vanaf Parkeerplaats zwembad, Wolfslaardreef 103, 4834 SN Breda. Let op de afwijkende dag en tijd: Zaterdag 22 juni vanaf 19.00 uur. Neem als voorzorg een muggenwerend middel mee. De wandeling is vrij toegankelijk. Een plattegrondje met het vertrekpunt én meer informatie kunt u vinden op https://www.ivn.nl/afdeling/mark-donge

Bingo KBO Haagse Beemden

19:30 | centrum Heksenwiel

Zaterdag 22 juni Bingo-avond bij KBO afdeling Haagse Beemden in de ronde zaal van centrum Heksenwiel, Heksenwiellaan nr 2. Start bingo om 19.30 uur. Zaal open 18.45 uur. Veel leuke prijzen met o.a. levensmiddelen. Tevens nog een loterij met een heleboel prijsjes. Een gezellig avondje uit die u niet mag missen.

Zondag 23 juni

Expeditie Zuiderwaterlinie: Etappe Terheijden - Breda - Oosterhout

10:00 |

Van 19 t/m 29 juni is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland het decor voor Expeditie Zuiderwaterlinie: een elfdaagse wandeltocht dwars door Brabant. Dagmarsen voeren wandelaars langs de elf vestingsteden van de Zuiderwaterlinie, van Bergen op Zoom tot Grave. Onderweg worden wandelaars getrakteerd op gezelligheid, een hapje, een drankje én een culturele verrassing. Er zijn lange en korte etappes. Op 23 juni vindt om 10:00 de lange etappe Terheijden - Breda - Oosterhout plaats. Deze etappe is 15 kilometer lang. Het startpunt van etappe is: Munnickenheide, Munnikenhof 20, 4844 PK Terheijden. Het eindpunt van de etappe is: Slotpark/Café de Vrijheid, Heuvel 11, 4901 KB Oosterhout. Na afloop van de etappe worden de deelnemers feestelijk onthaald en begint om 16:00 een feest. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij een etappe of zelfs de hele Expeditie. Deelnemen is gratis, plaatsen zijn beperkt. Ontdek het volledige programma en schrijf je in via www.expeditie-zuiderwaterlinie.nl.

Strijkersdag op Nieuwe Veste

13:30 | De Nieuwe Veste

Op zondag 23 juni vindt er een strijkersdag plaats op Nieuwe Veste. Deze is bestemd voor alle strijkersleerlingen van Nieuwe Veste en er wordt ook informatie over de lessen en ensembles gegeven aan belangstellenden. Er bestaat op die dag de mogelijkheid om een proefles aan te vragen op viool, cello of contrabas. Deze proeflessen worden gegeven op 1, 2 en 3 juli. Naast het optreden van leerlingen, zullen ook docenten van zich laten horen. Het belooft een muzikale dag te worden.

Art Rendez Vous bij IDFX/KOP

15:00 | IDFX

Op zondag 23 juni organiseert IDFX een ART RENDEZ VOUS programma met de geluidskunstenaar Jesse Verweijen, altijd op zoek naar overgave en verwondering & de onorthodoxe Gothcommic Thijs van der Sande met zwarte humor maar dan nog zwarter. Van 15:00 tot 18:00u doorlopende voorstellingen. Vanaf 18:00 After-Party voor alle Rendez Vous organisaties. Met DJ Giny. Iedereen is van harte welkom in deze nieuwe ruimte van IDFX & KOP, waar ook de expositie te zien is van de beeldend kunstenaar Ingrid Floss uit München. Vanaf 13:00u staan de deuren letterlijk open. KOP zelf heeft een project buiten de deur op zondag 23 juni, met TEGEN STRIJDIG, https://kop.nu/expeditiezuiderwaterlinie/ Op elf locaties langs de Zuiderwaterlinie. https://www.idfx.nl/nl/agenda/geluidskunstenaar-en-gothcommic-bij-art-rendez-vous-idfx.

Rondleidingen Gilde de Baronie

14:00 | Grote kerk

Zondag 23 juni: Torenbeklimming Grote Kerk 14.00u en 15.00u (vanaf 12 jaar).

Maandag 24 juni

Lezing 'Mediumschap en het Paranormale'

19:45 | Gemeenschapshuis De Wegwijzer

Naar aanleiding van het verschijnen van haar (5e) boek 'Onverwacht Bezoek' geven medium/ paragnoste Margaretha Gieles en parapsycholoog Richard Krebber op maandag 24 juni een lezing over 'Mediumschap en het Paranormale'. De lezing gaat over de boodschappen die Margaretha via channeling doorkrijgt van Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Tijd: van 19.45 tot 22.15 uur. Lokatie: 'De Wegwijzer', Steendorpstraat 2, Breda Noord. Gratis parkeren, bus no.1. stopt voor de deur. Aanmelden: email krebberrichard@gmail.com of 06-51436088.

Dinsdag 25 juni

Klankreis

19:00 | Het Rondeel

Dinsdag 25 juni neemt Inge Dekkers, je mee op klankreis. Ze bespeelt diverse klankschalen en andere instrumenten. Het is een ligconcert: svp makkelijk zittende kleding aan doen en meenemen: een deken(tje) en een (hand)doek (Matjes en kussentjes zijn aanwezig). Wil je meedoen? Geef je dan op voor vrijdag 24 mei bij inge091969@gmail.com. Inloop 18.45-19.00 uur; Klankreis 19.00-20.00 uur. Waar: Het Rondeel, Kloosterlaan 14.

Zomerbridge

19:45 | Gemeenschapshuis Erasmus

Iedere dinsdagavond zomerbridge Bridgeclub Harten Troef, vanaf 14 mei t/m 13 augustus. Aanvang 19.45 uur. Vooraf inschrijven via tel: 076-5650547 en ter plaatse inschrijven vanaf 19.00 tot 19.30 uur. Gemeenschapshuis Erasmus, Erasmusweg 24, 4834AA Breda. Informatie: www.nbbclubsites.nl/club/28062.

Strijkersdag op de Nieuwe Veste.