Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Voormalige 'Formidable' verplaatst naar Veilingkade

BREDA - Twee jaar lang heeft partyboot 'Formidable' liggen verloederen aan de Markkade. Maar vorige week kwam er ineens leven in de brouwerij op de boot. Onder leiding van Pieter Verbrugge werd de boot naar de Veilingkade gesleept. Hij had grootse plannen. De boot zou omgedoopt worden tot de Belcrumboot en moest dienst doen als restaurant en art gallery. Maar binnen enkele dagen trok Verbrugge toch zijn handen van het project af. De toekomst van de boot blijft dus vaag. Maar in één ding is burgemeester Depla heel duidelijk: de boot moet zo snel mogelijk weg van de Veilingkade.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het is een imposant gezicht: de gigantische boot met 3 grote zalen, een bovendek, een horeca keuken en een woonappartement, die sinds vorige week dinsdag aan de Veilingkade tegenover skatehal Pier15 ligt. Momenteel is hij naamloos. De voormalige naam 'Formidable' is met een spuitbus grijze verf weg gewerkt. En dat zal hij nog wel even blijven. Want ondanks dat Pieter Verbrugge er al weken werk in had zitten, besloot hij afgelopen weekend toch zijn handen van het project af te trekken. Want eigenaar Salar Azimi weigert Verbrugge een vergoeding te geven voor zijn werk, als de boot géén vergunning krijgt. En die vergunning lijkt er niet te komen. "Ik geloof echt in de potentie van dit schip. Maar ik kan geen gratis werk blijven leveren. En de gemeente Breda heeft heel duidelijk gemaakt dat het krijgen van een vergunning geen optie is."

'Ik trek mijn
handen van het
project af'

Verplaatsing
Hoe de toekomst van de boot er nu uitziet, is onduidelijk. Eerder lag de boot twee jaar lang te verloederen aan de Markkade. Die verloedering begon toen Salar Azimi de boot overnam van Mac Geerts. Er zaten zwervers en junks in, ramen werden ingegooid en er werd graffiti op het schip gespoten. Ook sloeg het meerdere keren los van de kade tijdens noodweer. Pas toen het waterschap dreigde met een dwangsom van 60.000 euro per week als Azimi de boot niet zou verplaatsen, kwam er schot in de zaak. Vorige week werd het schip, volgens de gemeente illegaal, naar de Veilingkade verplaatst. Daar werd het schip opgewacht door handhaving. Burgemeester Depla liet al meteen weten dat Azimi een fikse boete kan verwachten als hij het schip niet snel weghaalt van de Veilingkader. "Azimi doet teveel dingen die niet door de beugel kunnen. En dan handhaven wij ferm", aldus een gemeentewoordvoerder.

Plannen
Voor Verbrugge is de teleurstelling groot. Hij aasde er al jaren op om op het schip aan het werk te kunnen, nadat hij er eerder al werkte toen deze nog eigendom was van Geerts. De plannen die Verbrugge had voor het schip waren groot."Ik wil een restaurant beginnen. Mensen moeten hier kunnen lunchen en dineren. En dan geen vreetschuur, maar lekkere en betaalbare hapjes", vertelde Verbrugge eerder nog met met een schittering in zijn ogen."En ik wil een art gallery. Dat kan goed passen bij de vibe van haveneiland. En samenwerking met Blind Walls Gallery zou ook een mooi resultaat kunnen geven voor het aanblik van het schip. Dat ze de buitenkant van het schip helemaal verven. Dat zou toch super zijn?"[l]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De keuken
Afbeelding