Bram (links) met zijn Nijmeegse vrienden
Bram (links) met zijn Nijmeegse vrienden Foto: Bram Martens

Bredanaars lopen mee in Nijmeegse Vierdaagse

BREDA - Het grootste evenement van Nederland ging afgelopen week weer van start. De Nijmeegse Vierdaagse. 44.702 lopers startte dinsdagochtend 16 juli om 04.00 uur aan de 103e versie wandelevenement. Onder die deelnemers deden ook veel Bredanaars mee. Wij spraken twee van hen.

DOOR BREGJE KOP

De wekker ging 16 juli voor Bram even wat vroeger dan normaal. Stipt om 04.00 uur moest de Bredanaar klaar staan bij de start in Nijmegen. Niet wetend wat hem te wachten stond begon Bram dinsdag aan zijn eerste Vierdaagse. Samen met twee oude studievrienden uit Nijmegen begon hij aan de vijftig kilometer.

Je zou zeggen dat je je goed voorbereid op dat soort afstanden, maar dat is voor Bram wel anders. "Ik moet zeggen dat ik maar één keer gelopen heb", lacht de Brabander. "Verder heb ik eigenlijk niet echt getraind voor de Vierdaagse." Al hoewel Bram zo'n zes dagen in de week in de sportschool te vinden is, is het lopen van een Vierdaagse toch wel iets anders. "Ik ben blij dat ik de eerste vijftig kilometer goed doorgekomen ben", zegt hij. "Het enige dat ik er aan over gehouden heb, is een kleine blaar op mijn hak."

"Door een verloren weddenschap sta ik nu hier." De deelname van Bram ontstond uit een weddenschap tijdens de vorige Vierdaagse. Toen was hij ook in Nijmegen, maar niet als loper. "Ik stond met wat vrienden een biertje te drinken", vertelt hij. "Toen daagde een vriend van me die toen meeliep mij uit om, als hij finishte, volgend jaar ook mee te doen. En nu sta ik hier."

Spijt van zijn deelname had Bram na de eerste dag nog niet. "Er hangt echt zo'n vette sfeer", laat de Bredanaar weten. "Vanaf 05.00 uur lopen allerlei kleine dorpen hier in de duurt al uit. Dat is echt bijzonder om te zien." Maar niet heel de route is voorzien van feestend en juichend publiek. "Af en toe loop je op lange stukken waar niet veel te doen is", vertelt Bram. "Ik moet zeggen dat het dan wel heftig is hoor. Dan is het blik op oneindig en gaan!"

'Ik moet zeggen dat het wel heftig is hoor'

Wijkagente Dorien

Voor de Bredase wijkagent Dorien van den Boogaart is het de derde keer dat ze meeloopt in de Nijmeegse Vierdaagse. "Drie jaar geleden ben ik begonnen", laat de agente weten. Toen startte ze samen met een aantal van haar collega's aan de vier dagen durende tocht. Dat is dit jaar niet anders. "Ik ben dinsdag samen met zeventien collega's begonnen aan de eerste vijftig kilometer. Inmiddels zijn er twee afgevallen." Dorien kan voor haar gevoel nog wel even door. "Ik heb nog geen blaren", vertelt ze. "Natuurlijk ben ik wel een beetje moe, maar de gezelligheid die draagt je."

En over die gezelligheid is Dorien erg te spreken. "Het is hier echt één groot feest", vertelt de Bredase agente enthousiast. "Alleen 's ochtends zijn er iets rustigere stukken, maar op een gegeven moment is het tot aan Nijmegen één groot feest. Als je het dan moeilijk hebt, dan wordt je gedragen door het publiek en hou je het vol tot het eind."

Maar veel feesten zit er voor de politieagente niet in. "Na de finish pakken we meestal even snel één klein pilsje, maar daarna gaan we naar onze slaapplaats." De lopers van de politie slapen bij de Judo Academie. "We slapen daar met zijn allen op een grote zaal", vertelt Dorien. "Om 02.50 uur gaat bij ons allemaal de wekker, dan moeten we er weer uit om om 04.00 uur bij de start te staan."

Vrijdag liep Dorien haar laatste vijftig kilometer. En ondanks de gezelligheid van de Vierdaagse is Dorien toch ook wel weer blij als ze thuis is. Want bijslapen is toch wel flink nodig.[l]

Politieteam waarin Dorien meeliep