De meterprijs gaat de 3000 euro passeren
De meterprijs gaat de 3000 euro passeren Foto:

De oververhitte woningmarkt: Breda duurste woongemeente buiten Randstad

BREDA - Vanaf begin 2019 is de duurste vierkante meter woonruimte buiten de Randstad te vinden in Breda. Van gemeentes met meer dan vijftigduizend inwoners betalen woningkopers in Breda de hoogste prijs voor woonruimte. Dat blijkt uit cijfers van Van der Sande Makelaars.

DOOR DE REDACTIE

Naar verwachting zal de vierkante meterprijs in de tweede helft van dit jaar de €3.000 passeren. Hiermee laat Breda de gemeentes Den Bosch (€2.900) en Nijmegen (€2.850) achter zich.

Woningaanbod kan vraag niet bijbenen
In één kwartaal worden in Breda meer woningen verkocht, dan dat er aan het einde van dat kwartaal nog beschikbaar zijn. Daarbuiten staan ook nog eens ruim dertienduizend woningzoekers geregistreerd op Funda. Naar verwachting houden deze krappe omstandigheden zich voorlopig aan.

'Op Funda staan
dertienduizend
woningzoekers'

Schaarste

Ook blijft er de woningmarkt van Breda in het tweede kwartaal van 2019 sprake van schaarste. Dat blijkt uit de twaalf regiorapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2 2019 die Dynamis woensdagmiddag heeft gepubliceerd.

Ondanks een stabilisatie van het woningaanbod, zwakt het aantal woningverkopen toch af. Nieuwe toevoegingen aan het aanbod zijn noodzakelijk om de dynamiek op peil te houden, stelt Van der Sande makelaars.

Woningbouwprojecten

Gedurende 2018 zijn er vier woningbouwprojecten op de markt gekomen, die niet in datzelfde jaar volledig zijn uitverkocht. Na de eerste helft van 2019 zijn nog in drie van de vier projecten woningen beschikbaar.

'Het aantal
woningverkopen
zwakt af'

Binnen deze projecten worden nog 12 van de 108 gerealiseerde woningen aangeboden. Dit betreffen allemaal eengezinswoningen. In de eerste helft van 2019 zijn maar liefst tien nieuwbouwprojecten in de verkoop genomen. In totaal worden hier 181 woningen gerealiseerd, waarvan 58 appartementen. In totaal zijn nog 28 appartementen beschikbaar binnen deze tien projecten. In het project Prinsenrijck zijn momenteel nog slechts twee appartementen beschikbaar, in project haag5 zijn alle 26 appartementen nog beschikbaar.

Van alle in 2019 gestarte projecten kunnen huishoudens nog kiezen uit 55 woningen. [l]