De foto is van een tahuri, een schelp, de voorloper van de kerkklok. Er werd vroeger op de schelp geblazen om de mensen terkerk te roepen.
De foto is van een tahuri, een schelp, de voorloper van de kerkklok. Er werd vroeger op de schelp geblazen om de mensen terkerk te roepen.

Tentoonstelling: 'Molukse kerk in de polder'

BREDA - Stichting Zendingserfgoed organiseert binnenkort een tentoonstelling met de titel: Molukse kerk in de polder - Molukse kerken in Nederland en hun wortels in de Molukken. Deze tentoonstelling belicht het 'erfgoed' van de Nederlandse protestantse zending en in hoeverre dat erfgoed vandaag de dag nog een rol speelt in het kerkelijke leven van de Molukse protestantse kerken in Nederland.

Het project bestaat uit drie onderdelen:

Tentoonstelling

In de tentoonstelling - het centrale onderdeel van dit project - presenteren wij een historisch overzicht, van voor de komst - in 1511 - van de rooms-katholieke Portugezen in de Molukken tot de huidige situatie van de Molukse protestantse kerken in Nederland.

Documentaire / overig beeldmateriaal

De 17 minuten-durende documentaire, waarin onder anderen een aantal Molukkers aan het woord komt, is bedoeld als aanvulling – ter verduidelijking en verdieping - op het tentoongestelde materiaal. Het betreft voornamelijk interviews met Molukkers in Nederland van verschillende generaties en met Molukkers op Ambon (Indonesië) rondom het thema van geloofstradities toen en nu in relatie tot de specifieke Molukse identiteit. Een tiental informatie-banners ‘vertelt’ het verhaal in chronologische volgorde. Bij een aantal tentoongestelde objecten kunnen, ter verduidelijking, korte filmclips worden bekeken.

Tentoonstellingsboek

De publicatie van een goed leesbaar, informatief boek is een belangrijke manier om het ‘verhaal’ van het erfgoed door te geven aan een breed publiek, nu en in de toekomst. Deel 1 bevat een, rijk geïllustreerde, nadere toelichting op de materialen van de tentoonstelling zoals die op de informatie-banners, in vitrinekasten en als losse voorwerpen te vinden zijn. In deel 2 volgt een aantal achtergrondartikelen, die de historische context schetsen en specifieke elementen uit de kerkelijke traditie belichten. De volgende auteurs hebben hieraan hun medewerking verleend: Dr. Th. (Tom) van den End, Dr. pdt. E.S. (Verry) Patty, Drs. ds. R. (Mella) Halussy, Dr. S. (Simon) Ririhena, Mr. drs. H. (Huub) Lems, Prof. dr. G.I.J. (Fridus) Steijlen, Dr. H. E. (Hendrik) Niemeijer, Dr. I. C. (Chris) Tamaela.

Opening

De opening van de tentoonstelling – in Breda – is op maandag 19 augustus om 14.00 uur, in Woonzorgcentrum Raffy, Bernard de Wildestraat 400, 4827 EG Breda. Indien u de opening bij wilt wonen, verzoeken wij u dat even per email aan ons te laten weten.

Openingstijden: dagelijks van 9.00-17.00 uur

De tentoonstelling is tot en met 9 september te zien in Breda. Vervolgens exposeren wij nog in Breda (vanaf 10 sept.), Assen (vanaf 21 oktober) en in Gennep (vanaf 18 november). secretariaat@zendingserfgoed.nl - www.zendingserfgoed.nl. [l]