Burgemeester Paul Depla
Burgemeester Paul Depla Foto: Perry Roovers

Broodjeszaken kwartier langer open tijdens uitgaansnacht

BREDA - Veertien broodjeszaken in het uitgaansgebied van Breda gaan voortaan een kwartier langer open. Daarmee wil de burgemeester het einde van de uitgaansnachten in de binnenstad rustiger maken. Doordat mensen net iets langer hun broodje kunnen eten in een zaak, zou de uitstroom van bezoekers uit de stad rustiger moeten gaan verlopen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De verruiming van de openingstijden is een opvallende beslissing, omdat een petitie voor de verruiming van de tijden enkele jaren geleden nog sneuvelde in de gemeenteraad. Dat initiatief kreeg geen meerderheid in de gemeenteraad achter zich, waardoor burgemeester Van der Velden besloot het plan niet door te voeren. Dit voorjaar legden veertien broodjeszaken de vraag weer bij de gemeente voor en heeft zij het initiatief samen met de aanvragers opgepakt.

De sluitingstijd van zaken in het uitgaansgebied wordt hiermee verplaatst naar 4.45 uur. Voor de broodjeszaken een groot verschil. Want wanneer de cafés is de stad dichtgaan, wordt het daar pas echt druk. Als de zaken om 4.30 uur sluiten, moeten veel mensen hun bestelling op straat opeten. En dat is niet bevorderlijk voor de sfeer, vindt ook burgemeester Depla. De voorspelde rustigere uitstroom van bezoekers moet een positief effect hebben op de openbare orde en veiligheid, is het idee.

De ruimere openingstijden worden na een pilot van 12 weken geëvalueerd. Wanneer de proef precies van start zal gaan, is nog niet bekend.[l]

Het is zaterdag 18 mei de 12e Nationale Klokkenluidersdag.
Het is zaterdag 18 mei de 12e Nationale Klokkenluidersdag.