Prachtige paarse heide.
Prachtige paarse heide.

IVN natuurwandeling Strijbeekse Heide

BREDA - Zondag 25 augustus zwerven de natuurgidsen van IVN Mark & Donge over de heide.

Het is niet zo vanzelfsprekend dat wij hier nu nog van bloeiende heide kunnen genieten. Dertig jaar geleden dreigden de heidevelden te vergrassen en te verdrogen, door verlaging van de grondwaterstand en door toevoer van meststoffen uit de omgeving en luchtverontreiniging. De vennen vielen droog en de natuurwaarden holden achteruit.

Staatsbosbeheer heeft sinds de jaren 90 veel gedaan om de natuur nieuwe kansen te geven, afvoersloten afgedamd of gedempt, heide afgeplagd en boomopslag verwijderd.

Wilt u zien hoe de heide zich aan het herstellen is van de verdroging en vergrassing in de vorige eeuw, wandel dan met ons mee en kijk hoe paars de heide dit jaar is.

Vertrek 14.00 uur, vanaf Parkeerplaats Staatsbosbeheer kruising Goudbergseweg/Erikaweg, 4856AD Strijbeek. Let op: de vertrekplaats ligt aan de oostkant van de Erikaweg, inrijden vanaf de Goudbergseweg. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is vrij toegankelijk. Een plattegrondje met het vertrekpunt én meer informatie kunt u vinden op www.ivn.nl/afdeling/mark-donge/activiteiten. [l]