De Poolse bevrijders

BREDA - Stadssociëteit De Gouden Cirkel organiseert op 26 augustus een gratis toegankelijke bijeenkomst over de Poolse bevrijders in theaterdinersalon De Anenue, Waterstraat 5 in Breda. De aanvang is 20.00 uur.

Het is dit jaar in oktober 75 jaar gelden dat Breda werd bevrijd. Een belangrijke rol daarbij was weggelegd voor de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek. Er staan veel activiteiten op stapel om deze gebeurtenis te memoreren. Een daarvan is de oprichting van het Maczek Memorial aan de Ettensebaan (zie ook www.maczekmemorial.nl).

Vijf maanden lang verbleef de divisie in Breda en omgeving om de frontlijn langs de Maas te bewaken. Er ontstond een hechte band tussen de Polen en de stad Breda die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Thema van deze bijeenkomst van De Gouden Cirkel is niet op de eerste plaats de bevrijding zelf, maar wel de vraag hoe Poolse strijders in Breda, maar ook elders in Nederland terecht kwamen en waarom zij na de oorlog niet konden terugkeren naar Polen.

Programma

De inleider van vanavond is Frans Ruczynski. Hij is sinds jaar en dag voorzitter van de stichting die het Generaal Maczek Museum beheert (zie ook www. maczekmuseum.nl). Hij gaat uitgebreid in op deze vragen en plaatst ze in een breder nationaal perspectief.

Daarna worden 3 kinderen van soldaten van de 1e Poolse Pantserdivisie geïnterviewd over hun ervaringen en is er alle gelegenheid om hen en Frans Ruczynski te bevragen. [l]