pianist Guillermo Quintero Rojas tijdens het soiree in 2018.
pianist Guillermo Quintero Rojas tijdens het soiree in 2018. Begijnhof Breda

Frans soiree ter afsluiting van de Beiaardmaand augustus

BREDA - De stadsbeiaardier van Breda in samenwerking met het Begijnhof Breda organiseert op donderdag 29 augustus een Frans soiree bij gelegenheid van de afsluiting van de beiaardmaand augustus. Om aanwezig te zijn bij dit soiree kunt u zich voor 26 augustus aanmelden via: soiree@begijnhofbreda.nl Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

De avond begint om 19.00 uur met een kort beiaardconcert door Gerda Peters. Zij speelt op het carillon van de Grote Toren een bloemlezing uit de Franse 19e / begin 20ste eeuw. U kunt daarbij denken aan beiaard-arrangementen van muziek van componisten als Erik Satie, César Franck, Gabriel Fauré, August Durand, Edward Elgar en Francois Thomé. Dit korte recital is te beluisteren in de tuin van de voormalige pastorie van het Begijnhof.

Gerda Peters is aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam afgestudeerd voor orgel en kerkmuziek en behaalde vervolgens het staatsexamen piano. In 2008 slaagde zij voor haar diploma Master of Music in Carillon aan de Nederlandse Beiaardschool (NBS) te Amersfoort (faculteit muziek van de Hoge School voor de Kunsten te Utrecht). Gerda Peters is stadsbeiaardier van Almere, Beverwijk en Voorburg.

Na het beiaardconcert luidt het Klokkenluidersgilde Breda de Johannaklok van het Begijnhof een moment handmatig waarna het soiree rond 19.45 uur wordt vervolgd met een pianoconcert door pianist Guillermo Quintero Rojas en zang van de Bredase sopraan Lotte van Roosmalen.

Zij brengen een Frans programma over dromen, terugdenken aan verloren liefdes, mijmeren en afscheid nemen. Door het programma heen klinkt de boodschap dat het juist en bovenal van belang is stil te staan bij en te genieten van de mooie dingen van het leven. Een zomeravond bij ondergaande zon, in le clair de lune, tijdens een nuit d'etoiles. Er worden liederen uitgevoerd van Francis Poulenc, Gabriel Fauré, Henri Duparc en Claude Debussy. Van deze laatste componist speelt Guillermo Quintero Rojas ook een intermezzo.

Bijzondere gast bij het soiree is de Bredase mezzosopraan Lotte van Roosmalen. Ze studeerde Orthopedagogische Muziekbeoefening en Schoolmuziek in Maastricht en doceerde enkele jaren muziek in het onderwijs. In 2008-2012 studeerde ze Solozang aan het Fontys Conservatorium. Lotte zingt regelmatig in koren als solist, en trad op met het professionele Zed Chamber Choir en Studium Chorale. Lotte is inmiddels ook artistiek leider van koor LOT’s en het Stedelijk Jeugdkoor Breda.[l]