Overhandiging 1e exemplaar. Vlnr: Heemkundekringvoorzitter Ad van Melis, Peter Brabander en Piet Sloven.
Overhandiging 1e exemplaar. Vlnr: Heemkundekringvoorzitter Ad van Melis, Peter Brabander en Piet Sloven. hkk op de beek

Heemkundekring Op de Beek presenteert wandelroute 'Biks ommetje Hooiberg'

PRINSENBEEK - Heem betekent 'huis' en meer algemeen de omgeving waar je woont. Heemkunde is de kennis over deze omgeving. Daarin zijn niet alleen maar spulletjes en documenten van vroeger belangrijk, maar naast dorpsschoon ook de natuur. Die heeft immers in de ontwikkeling van ons heem ook een grote rol gespeeld. Daarom heeft de Heemkundekring Op de Beek geijverd voor het tot stand komen van een echte mooie natuurwandeling met routebeschrijving.

In heel Brabant zijn er de afgelopen jaren al lokale 'ommetjes' ontstaan. Een ommetje is een, door mensen die de mooie kleine (kerke)paadjes kennen, uitgezette wandelroute. Prinsenbeek kon dus natuurlijk niet achterblijven.

De fraaie en interessante route van 6,7 km begint en eindigt bij het clubgebouw 'Sjorring' van Scouting Prinsenbeek aan het Moleneind en voert door de west- en zuidkant van het buitengebied van Prinsenbeek via het Heidreefke, het natuurgebied 'De Hooiberg' en het Liesbos.

In de natuur die het ommetje aandoet, komen amfibieƫn en reptielen voor. Naast diverse kikkersoorten is er bijvoorbeeld de zeldzame kamsalamander met de prehistorische aandoende getande kam op de rug. Ook de hazelworm is er gevonden. Bijzonder is het gedeelte over het vlinderpad met heel veel vlinders zoals diverse witjessoorten en de koninginnenpage.

Afgelopen week kon initiatiefnemer Piet Sloven van heemkundekringvoorzitter Ad van Melis het eerste exemplaar van de routebeschrijving in ontvangst nemen. Deze is gratis verkrijgbaar bij Museum de Rijf en o.a. bij campings en te downloaden van de website van de Heemkundekring www.hk-opdebeek.nl.

Helaas is om diverse redenen een groot gedeelte van de route niet geschikt voor personen die moeilijk ter been zijn, voor fietsers, wandelwagens enz. De uitgave van de folder kwam tot stand m.m.v. o.a. Staatsbosbeheer, de West-Brabantse Vogelwerkgroep, het Ravon en Stichting de Brabantse Hoeders.[l]