Afbeelding
Foto: Demira

Aftellen tot spetterende editie van Breda Barst

BREDA - Optredens van diverse artiesten, een festivalmarkt, eten en drinken en een speciaal programma voor kinderen. Op zaterdag 14 en zondag 15 september vindt alweer de 24e editie plaats van het gratis toegankelijke festival Breda Barst. Het festivalterrein (Valkenbergpark) gaat om 13.30 uur open en om 23.00 uur is Breda Barst op beide dagen afgelopen.

Hoewel er tijdens Breda Barst allerlei leuke activiteiten georganiseerd worden, is muziek toch nog altijd de hoofdmoot van het festival. Ook dit jaar is er weer een gevarieerd muziekprogramma met voor ieder wat wils. Op zaterdag staan acts als Goose, Indian Askin, blackwave., Tape Toy en Fata Boom op het hoofdpodium. De Spaanse Kraag wordt op zijn kop gezet door The Spvrk, For I Am King, Slow Crush en To Adelaide en bij Suikerbeat kan er de hele dag gedanst worden bij dj’s als Iggy P, Lövestad en SHMLSS.

Future Stage

Ook jong talent krijgt de kans om op te treden tijdens Breda Barst. In samenwerking met Breda’s Most Wanted, December Tapes, Rockhome Foundation en de Grote Prijs van Nederland is het programma van Future Stage tot stand gekomen. Op zaterdag staan onder andere The King’s Head, Piece of Eden, Summersile, Bottlecap Accident, Hessing, WIES en After Rehearsel op het programma. Nog niet genoeg gehad? Vanaf 23.00 uur kun je in de Avenue terecht voor de officiële afterparty. Uiteraard is ook hier de toegang gratis.

Zondag

Op zondag keren Navarone en Rondé terug naar Breda Barst. Verder staan onder meer Warhola en The Pilgrims op het hoofdpodium. In de Spaanse Kraag start de dag traditiegetrouw met de leukste muziekquiz van Nederland: Quiz’m. Daarnaast treden dirk., Peuk, Onmens en STAKE hier op. Het programma bij Suikerbeat staat op deze dag volledig in het teken van de old-skool Bredase housescene. Oude bekenden als Cor Fijneman, Dazzle, Victor Bakker en Mark Green nemen hun platenkoffers mee en draaien de hele dag de grootste klassiekers op vinyl. Op het podium van Future Stage hopen Stardust Quartet, Lisa van Nes, Windup Space, STINCE en Little Symphonies veel nieuwe fans te verwelkomen. JuliusRhymz, de winnaar van de Grote Prijs van Nederland in de categorie Hiphop sluit het podium af.

Theater

Naast muziek kun je op Breda Barst ook genieten van diverse theatervoorstellingen en kunstzinnige acts. Wie durft en kan stapt in de lift en maakt kennis met de tehuisbewoners in de theatervoorstelling ‘Buiten Dienst’ van Schippers&VanGucht. Je gaat omhoog en omlaag, maar ook horizontaal en scheef. Net als in het echte leven, waar ook niet alles verloopt volgens een vooropgezet schema. Ook Jelle van Dun komt naar het festival met ‘The Dedicated Thousand’. Dit wordt zijn nieuwste animatiefilm gemaakt van 1000 tattoos om mensen te inspireren om duurzamer te leven. Ook jij kunt 1 van de Dedicated 1000 worden met een tattoo gezet door Bunker Tattoo. Maar ook ‘De Bierzegsters en de Complimenten Vissers zijn aanwezig én je kan aan de slag met een potje Reuzentwister.

Kinderen

Ook dit jaar is er weer een uitgebreid programma voor jongeren en kinderen onder de noemer ‘Mini-Barst’. Op zaterdag openen om 13.30 uur de Kindercultuurnachtburgemeester én burgemeester Paul Depla het minifestival. Dansstudio Djazzle verzorgt de openingsdans en vanaf dat moment is er twee dagen lang voor iedereen wel iets te doen. Met ‘Thinking OUT of Plastic’ door Atelier da Silva bouwen kinderen in 2 dagen een enorm kunstwerk van afval dat tijdens Breda Barst wordt geproduceerd. Een duik in de wereld van Foomp, met spelletjes en een knutseltafel of lekker dansen bij kinderopvang Pebbles.

Muziek op schoot

Bij MuzieKanjers is er voor de allerkleinsten ‘Muziek op schoot’ en natuurlijk kunnen de broertjes en zusjes ook aan de slag met instrumenten. Daarnaast worden er verschillende workshops aangeboden, wordt er geknutseld, kunnen kinderen zich laten schminken, blikwerpen, spelletjesspelen en als fotograaf op pad. En voor wie op zoek is naar een uitdaging zijn er ook paaldansworkshops en PIER15 keert terug met de miniramp skatebaan waar de profs workshops en demo’s geven.

Stille honger

Ondertussen al trek gekregen? Ook dit jaar is er voor ieder wat wils. Uiteraard is Dokter Worst weer aanwezig, maar op de Breda Barst Snekplek kun je ook terecht voor friet en de lekkerste snacks, belegde broodjes, noodles, fish & chips, saté, fruitcocktails, poffertjes koffie en thee. Voor de echte zoetekauwen zijn er ook weer suikerspinnen en popcorn.

Consumpties

Het eten en drinken betaal je met consumptiemunten die je ook vooraf al kan kopen. Via de webshop bestel je 10 bonnen voor 25 in plaats van 27 euro. De munten kunnen afgehaald worden bij een speciale kassa waardoor je niet meer in een lange rij hoeft te staan. Bonnen kunnen tot vrijdagavond 13 september 19.00 uur besteld worden.

Vrijwilligers

Heb je zin om je handen uit de mouwen te steken? Het festival wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers en je kunt je nog aanmelden om te helpen. Zowel bij de op- en afbouw op donderdag, vrijdag en maandag, als tijdens het festival wordt je hulp zeer gewaardeerd.

Kijk voor meer informatie of voor het aanmelden als vrijwilliger op de website van Breda Barst: www.bredabarst.nl [l]

Afbeelding