Kelly met Wendy van Dijk
Kelly met Wendy van Dijk Foto: Kelly Beckers

Crowfunding voor aangepaste bus voor Kelly (22)

BREDA - De Bredase Kelly Beckers (22) heeft hulp nodig om een aangepaste bus te realiseren voor haar elektrische rolstoel. Ze wil haar vrijheid en zelfstandigheid om uit huis te kunnen terug. Een tijdje geleden startte een groep bekenden van Kelly daarom een crowdfunding.

Op haar tiende kreeg Kelly te horen dat ze is gediagnosticeerd met de ziekte CIIP. Dit houdt in dat heel haar spijsverteringsstelsel niet meer functioneert. Vriend Drik Goossens vertelt dat dit tot gevolg heeft dat Kelly al vijf jaar geen hap meer heeft gegeten.

"Om toch voedingsstoffen binnen te krijgen, om in leven te blijven, heeft ze een infuus op 3 millimeter van haar hart af. Hierdoor kan ze gelukkig de benodigde voedingsstoffen binnen krijgen om te overleven, maar dit heeft wel als kanttekening dat er een directe verbinding is tussen haar hoofdbloedbanen en de buitenlucht. Hierdoor kan er extreem makkelijk een bacterie binnenkomen en meteen een ernstige bloedvergiftiging veroorzaken." Het appartement van de twee is volledig aangepast voor Kelly. "Deze is rolstoelvriendelijk en we hebben een speciale steriele kamer", legt Drik uit.

'Ze is totaal
afhankelijk van
anderen'

Een korte tijd geleden heeft Kelly te horen gekregen dat de ziekte is ontstaan door een onderliggende spierziekte van de platte spieren. Nu ze 22 jaar is, blijkt dat haar ziektebeeld zijn sporen heeft achtergelaten: twee stoma's, een maaghevel, voeding via aders en pijnbestrijding via een morfinepomp.Vaak heeft de Bredase op de grens van het leven gebalanceerd. Haar vrienden en familieleden vinden het dan ook bewonderenswaardig om te zien op welke wijze zij omgaat met haar ziekte en de vele tegenslagen. "Haar wil om te blijven leven is groot. Evenals haar positieve levenslust." In 2018 kwam Kelly tijdens het programma "This time, next year" met Wendy van Dijk op televisie. Daar vertelde zij over haar bucketlist die ze wilde afmaken. Een jaar later werd ze live toegezongen door Marco Borsato tijdens zijn concert.

Momenteel is de algemene gezondheid van Kelly door de vele operaties en de nodige complicaties flink achteruit gegaan, waardoor ze nog afhankelijker is geworden van een elektrische rolstoel. "Een 22-jarig meisje zou ervan moeten kunnen genieten om met vriendinnen te kunnen gaan shoppen en leuke dingen te doen. En dit kan ze niet omdat ze haar rolstoel niet in de auto krijgt. Zij is hierin totaal afhankelijk van anderen. Even spontaan naar een verjaardag, familie, vriendin of handbal gaan zit er voor Kelly al een hele tijd niet meer in."

Hulphond Lyfke

Naast de dagelijkse thuiszorg, steun van familie en vrienden heeft Kelly Lyfke. Lyfke is een hulphond van Kelly. "Het is prachtig om te zien hoe Lyfke deuren opendoet, gevallen spullen opraapt en Kelly waarschuwt als het niet goed met haar gaat."

Om Kelly weer vleugels te geven, zijn haar vrienden en familieleden op onderzoek gegaan naar de kosten van een aangepast busje. "De kosten voor een, op haar afgestemde, bus zijn heel groot. Te groot voor Kelly alleen." De gemeente heeft toegezegd dat ze de aanpassingen willen bekostigen maar hiervoor stellen ze wel eisen aan de bus. "Om dit te realiseren hebben wij onze eigen auto al verkocht en ons spaargeld bij elkaar gelegd. Wij willen zelf ook dat we er de komende 20 jaar mee vooruit kunnen zodat we niet over een paar jaar opnieuw met hetzelfde probleem zitten. Daarom zijn we opzoek naar een nieuwe bus."

Het streven is om op 1 november 2019 de nieuwe bus te kunnen aanschaffen. Doneren kan door naar www.doneeractie.nl te gaan en te zoeken naar Geef kelly haar vrijheid zelfstandigheid terug![l]