Swim to Fight Cancer FOTO WESLEY VAN DER LINDE
Swim to Fight Cancer FOTO WESLEY VAN DER LINDE Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws

Louise duikt Singel in tijdens Swim to Fight Cancer

BREDA - "Mama, ik wil gaan zwemmen voor onderzoek naar kanker." Dat waren de woorden waar de 9-jarige Louise een aantal maanden geleden mee thuiskwam van school. Danielle, moeder van Louise, raakte hierdoor erg geƫmotioneerd. "Alle herinneringen van de tijd dat ik ziek was kwamen meteen weer naar boven." Waar Danielle eerst nog twijfelde over Louises deelname aan Swim to Fight Cancer, was Louise zelf meteen vastberaden. Andere kinderen zouden nooit mee mogen maken wat zij heeft meegemaakt. Zondag 1 september dook de 9-jarige samen met haar tante de Singel in.

DOOR BREGJE KOP

Drie jaar geleden kreeg Danielle, moeder van twee kinderen, de diagnose borstkanker. Dat nieuws sloeg als een bom in bij het jonge gezin. "Het was een hele heftige periode, met veel ziekenhuisbezoeken", vertelt Danielle, die nu inmiddels genezen is. Dat deze periode ook bij de kinderen een grote impact heeft gemaakt, bleek toen Louise een aantal maanden geleden thuiskwam van school. "Op school had de lerares van groep 5 enthousiast vertelt over Swim to Fight Cancer", vertelt Danielle. Louise was meteen vastberaden om mee te zwemmen. "Ze kwam thuis en vertelde me dat ze er alles voor wilde doen, zodat andere kinderen niet mee hoeven te maken wat wij hebben meegemaakt."

Het plan was dat Danielle en Louise 1 september samen de Singel in zouden duiken, maar hier kwam verandering in toen Danielle onverwachts geopereerd moest worden. "Ik heb onlangs een heftige operatie gehad, omdat er problemen waren met mijn aorta", laat de herstellende moeder weten. "Gelukkig is de operatie goed gegaan, maar zwemmen kan ik nog niet."

Daarom nam de zus van Danielle haar taak nu over. "Het is verplicht dat ieder kind een begeleider mee het water in neemt." Louise en haar tante gingen voor de 250 meter. "Kinderen onder de tien mogen geen langere afstand." Samen met haar tante is de 9-jarige druk bezig geweest met oefenen. Zo hebben de twee bijvoorbeeld een duik in de Asterdplas gewaagd. en afgelopen zondag was het dan eindelijk zo ver: swim to fight cancer Breda. Samen met 574 anderen mocht Louise de Singel in duiken.

Spanning

Louise telde de uren zondag enthousiast af. Maar naast het enthousiasme en de zin om het water in te gaan, kwam er natuurlijk ook emotie kijken bij de bijzondere dag. Tijdens de 1 minuut stilte kwam het verdriet van het gemis van haar oma en alle herinneringen aan de tijd toen haar moeder kanker had toch naar boven. Ook mama en papa konden het niet droog houden want zij realiseren zich hoe bijzonder dit evenement is. "Iedere aanwezige hier heeft wel een verhaal. En er waren veel aanwezigen. Heel indrukwekkend", aldus de ouders van Louise.

Genoten

Net voordat het haar beurt was om naar de start te gaan kwam haar vriendin Fien aanrennen en verraste Louise met haar komst waardoor zij helemaal opvrolijkte. Eenmaal in het water was alle spanning weg en genoot ze van alles. Ze vond het superleuk dat iedereen aan de kant op de kade naar hen aan het kijken waren. Ze vond het een bijzonder gevoel dat iedereen aan het juichen en aanmoedigen was. "Wij zijn enorm trots op haar prestatie en diep geroerd. Het was een dag met en lach en een traan."[l]

Opbrengst

In totaal werd er met Swim to Fight Cancer ruim 345.000 euro opgehaald. Dat is de voorlopige eindstand die zondag onder luid applaus bekend werd gemaakt. Maar de teller loopt nog op. Doneren voor Swim to Fight Cancer Breda kan nog anderhalve week.

De 9-jarige Louise (rechts) zwom mee tijdens Swim to Fight Cancer