Een vliegvissend lid, met inzet foto's van een bindavond en een vlieg. FOTO PETER VERHEYDEN
Een vliegvissend lid, met inzet foto's van een bindavond en een vlieg. FOTO PETER VERHEYDEN Peter Verheyden

Vliegvisvereniging Daddy Longlegs houdt open dag

BREDA - Vliegvissers zijn duizendpoten. Ze weten alles van insecten: van meivlieg tot langpootmug. Van onder meer veren van fazant, patrijs, haan en hen maken ze kunstvliegen. Met dat aas vissen ze in snelstromende beken op forel en in poldersloten op rietvoorn bijvoorbeeld.

Vliegvisvereniging Daddy Longlegs (DLL) houdt zaterdag 14 september open dag, van 11.00 tot 16.00 uur. In en rondom clubhuis De Mokkenboom, een voormalig scoutinggebouw aan de Cimburgalaan 107 in Breda, kunnen belangstellenden hun licht opsteken.

Op de grasvelden rondom De Mokkenboom krijgen ze werpdemonstraties door het wedstrijdteam van DLL te zien. In het clubhuis kunnen ze vliegbinders op de vingers kijken. Die maken van vogelveertjes en allerlei ander materiaal nimfen, streamers, natte en droge ‘vliegen’. Dat is het aas waarmee vliegvissers de vis achter de schubben zitten. Aan drie tafels werken vliegbinders. Wil je zelf een vlieg binden? Dat kan. Iedereen is daartoe uitgenodigd, van jong tot oud. De binders van DLL helpen je graag.

Vliegenhengel
Werpen met een vliegenhengel is een kunst apart. Een kunstvlieg weegt bijna niets. Toch moet dat aas over een afstand van tien of vijftien meter worden geworpen. Naar die forel toe achter een steen in de beek of de rietvoorn bij dat plompenblad. De combinatie van vliegenhengel, vliegenlijn en vliegvisser doet het werk. Leden van DLL laten zien hoe het moet op het gras bij hun clubhuis. Wil je zelf de vliegenhengel oppakken en werpen met de vliegenlijn? Ook dat kan bij De Mokkenboom.

Op de open dag is in het clubhuis een tentoonstelling te bezichtigen van kunstvliegen, vliegvisspullen, -foto’s en –boeken.

Daddy Longlegs is Engels voor langpootmug. De club, die in 2017 het 25-jarig bestaan heeft gevierd, telt leden uit heel West-Brabant. Van Achtmaal tot Waspik, van Oosterhout tot Zevenbergschen Hoek. Het clubseizoen loopt van september tot juli. De DLL-leden houden dan eens in de twee weken clubavond in De Mokkenboom. Wil je leren vliegvissen? Heb je interesse lid te worden van DLL? Uiteraard kun je je daarvoor aanmelden op de open dag. [l]