De vele gezichten van Japan

BREDA - De vereniging voor Volkenkunde Breda start weer een nieuw seizoen. Ook dit jaar verzorgen we negen lezingen van september tot juni, waarvoor we gerenommeerde sprekers uitnodigen die aan de hand van kleurrijk beeldmateriaal iets kunnen vertellen over hun vakgebied of een door hen bereisd en gekend land.

De eerste lezing wordt gehouden door Aly Wagenvoorde. Nadat ze in 2005 in contact was gekomen met een Japanner leidde dat tot meerdere bezoeken aan dat land. Zo wandelde Wagenvoorde samen met haar man in 2013 een maand over het eiland Shikoku en overnachtte in gezelschap van Japanse pelgrims in kleine dorpjes.

In haar lezing gaat ze in op de cultuur en de geschiedenis van Japan. Veel van de oude gewoontes en culturele gebruiken zijn in het land bewaard gebleven en geven het moderne Japan een tamelijk uniek karakter. De spreekster laat u kennis maken met de theeceremonie, maar ook met onderwerpen als gezin, school en werk en de invloed van de belangrijkste religieuze stromingen, shintoïsme en boeddhisme, op het alledaagse leven van de Japanners. Voor deze boeiende lezing met prachtige foto’s en enkele authentieke Japanse muziekfragmenten bent u van harte uitgenodigd.

Maandag 9 september. 20.00-22.15 uur, Concertzaal v/d Nieuwe Veste, Molenstraat 6, Breda. Info: www.volkenkundebreda.nl. [l]