Na de eedaflegging op het kasteel via de Grote Markt weer terug naar de Chassékazerne. FOTO COLLECTIE HV KMA
Na de eedaflegging op het kasteel via de Grote Markt weer terug naar de Chassékazerne. FOTO COLLECTIE HV KMA Collectie HV KMA

Unieke tentoonstelling over Kasteel van Breda tijdens Wereldoorlog II

BREDA - Over de Duitse aanwezigheid op het kasteel en in de stad Breda tijdens de Tweede Wereldoorlog is weinig bekend en zijn weinig bronnen beschikbaar. De stichting Historische Verzameling KMA heeft met veel speurwerk in de archieven unieke gegevens, documenten en foto’s boven water kunnen halen. Boudewijn van de Calseijde van de stichting heeft een tijdelijke tentoonstelling ingericht die voor het eerst is te zien tijdens de Open Monumentendagen.

Dit is op 14 en 15 september in het Koningin Wilhelmina Paviljoen, beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur en daarna tijdens onze wekelijkse openingstijden iedere dinsdag van 11.00 tot 16.00 uur.
Het kasteel als Duitse kazerne: Na de Duitse inval in mei 1940 werden in juli 1940 alle militaire eenheden in Nederland waaronder de Koninklijke Militaire Academie opgeheven. De gouverneur van de KMA, generaal-majoor Hugo Baron van Lawick, leden van staf en een groep cadetten werd onmiddellijk na de capitulatie, voor de duur van de oorlog in krijgsgevangenschap afgevoerd. Het kasteel werd door de Duitse bezetter geconfisqueerd en in gebruik genomen als kazerne. Duitse diensten zoals de Sicherheitsdienst, een telefooncentrale en het NSKK, Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps zien we in Bredase archieven opduiken als gebruiker. Echter het meest opvallend waren toch de grote ceremonies van de Kriegsmarine die elk kwartaal op het Kasteel van Breda plaatsvonden. Duizenden marine rekruten die in de Chassé- en Kloosterkazerne hun opleiding kregen werden, na een mars met muzikale begeleiding door de Bredase binnenstad, op de Parade beëdigd.

Open Monumentendagen
Tijdens de Open Monumentendagen is ook het Huis van Brecht, het oudste woonhuis van de stad, toegankelijk voor het publiek. Daarin de prachtige Puffiuszaal in Vlaamse stijl met grote olieverfdoeken van de Tiendaagse Veldtocht en de prachtige maquette van het Kasteel van Breda anno 1590, in bruikleen van het Stedelijk Museum Breda. Ingang via het Kasteelplein. [l]