Tags moeten rijen voor fietsenstalling NS tegengaan

BREDA - Reizigers die hun fiets in de stalling aan de Belcrumzijde van NS Station Breda zetten, hoeven niet langer meer in de file te staan in de spits. Tenminste, als de nieuwe test van NS die maandag van start is gegaan slaagt.

DOOR DE REDACTIE

Aan de Belcrumzijde van het station is de rij voor de fietsenstalling in de spits vaak lang. Maar daar is sinds maandag verandering in gekomen. Toen gaf wethouder Greetje Bos het startsein voor een tijdelijke proef met een nieuwe in- en uitcheckzone. Daarmee kunnen fietsers de fietsenstalling in en uit rijden zonder langs een medewerker te hoeven gaan om hun fiets handmatig in of uit te checken. Zij krijgen namelijk gratis een tag op hun fiets, waarmee het in- en uitchecken automatisch gebeurt.

Breda is de eerste stad in Nederland waar het systeem is geïntroduceerd. Als de test met de in- en uitcheckzone in Breda slaagt, kan de NS deze techniek landelijk gaan gebruiken.

NS Fiets InnovatieLab

Meer dan de helft van alle reizigers komt met de fiets naar het station. De Nederlandse Spoorwegen verwacht dat dit aantal gaat stijgen. Ook het aantal OV-fietsritten voor het laatste stukje van de reis groeit ieder jaar. Om deze groei op te vangen en te versnellen heeft NS het NS Fiets Innovatielab bedacht. Hierbij worden nieuwe technieken en innovaties getest. De in- en uitcheckzone is daar een voorbeeld van.[l]