Ambassadeur Caitlin Dijkstra (l) in een wedstrijd namens Ajax tegen Essen
Ambassadeur Caitlin Dijkstra (l) in een wedstrijd namens Ajax tegen Essen Archief vrouwenvoetbal Ajax

Meidenvoetbal zet zich in stijgende lijn voort

BREDA - Het blijft goed gaan met het meidenvoetbal in onze stad. Nadat in mei Nova Jongen zich als het 1000ste meisje inschreef om te gaan voetballen is de curve alleen maar blijven stijgen. Op dit moment is twaalf procent van de spelende leden een vrouw. OBA (Overlegorgaan Bredase Amateurvoetbalverenigingen) en MooiWerk hebben zich de laatste tijd ingezet voor de tak meidenvoetbal en komen met diverse acties. Zo werd twee weken terug voor het eerst bij DIA gestreden om de OBA Breda Cup. Een toernooi voor meiden onder de vijftien jaar. Baronie won de cup voor DIA en Beek Vooruit. Het is de bedoeling dat dit toernooi een jaarlijks terugkerend iets wordt als voorbereiding op het competitieseizoen.

Vorige week is de keeperstraining gestart. Eenmaal per maand verzorgen de trainers binnen NAC opleidingen deze sessies. Totaal achtmaal die gratis wordt aangeboden. Op 26 september volgt de eerste training over traptechniek en spitsen. Eveneens eenmaal per maand en ook onder leiding van de specialisten binnen NAC opleidingen en eveneens gratis. OBA en MooiWerk hopen hierbij een gratis alternatief te bieden ten aanzien van de commerciële voetbalscholen.

Deltalent
Verder zijn deze beide organisatie vergevorderd in de gesprekken met Deltalent. Deltalent zet zich in bij een zevental sporten, waaronder meidenvoetbal, waar een aantal extra trainingen wordt aangeboden voor de talenten binnen de jeugd. Na vijf gratis trainingen wordt een beslissing genomen of men door mag of wilt gaan. Zo ja, dan volgen er 36 trainingen op de donderdagavond voor het geringe bedrag. Gelden die weer aan de deelnemertjes ten goede komen om clinics, uitstapjes e.d. te kunnen financieren. De trainer is Errol Sint Jago. Voormalig profvoetballer bij onder meer Telstar. KNVB docent en in het bezit van UEFA-a coachdiploma. In zijn Tilburgse tijd trainde hij diverse huidige internationals waaronder Jackie Groenen. Al deze activiteiten vinden plaats op de velden van PCP. Deltalent zit ook een ochtend bij WDS’19.

Ambassadeur
Caitlin Dijkstra gaat als ambassadeur aan dit project meewerken. Zij speelt momenteel betaald voetbal bij Ajax en is aanvoerder van Jong Oranje. Ze begon haar carrière op zeer jonge leeftijd bij JEKA en speelde bij de jongens. De bedoeling is dat ze een enkele maal aanwezig is bij evenementen en clinics. Naast deze activiteiten op het veld wordt ook met de KNVB en de gemeente samengewerkt aan coachopleidingen en bijeenkomsten om het kader te verbeteren. Momenteel zijn te veel teams nog afhankelijk van goedwillende ouders in de begeleiding. Dit kan beter en daar wordt aan gewerkt.
Inlichtingen: OBA: Charles van der Meijs: ch.vandermeijs@ziggo.nl, MooiWerk: Robin Meeuwissen: robin.meeuwissen@mooiwerk.nl, Deltalent: www.deltalent.eu [l]