De motoren achter de vredesactiviteiten MCB. V.l.n.r. Jan Hopman, Beppie en Ahmad.
De motoren achter de vredesactiviteiten MCB. V.l.n.r. Jan Hopman, Beppie en Ahmad.

Vredesweek: 'Vrede verbindt grenzen'

BREDA - Voor alle vredebewakers schreef Vincent Bijlo, die naast cabaretier en schrijver ook vredesambassadeur is een vredesbrief die begint met de woorden: “We gaan een grensverleggende Vredesweek tegemoet. Niet dat we grensoverschrijdend gedrag gaan vertonen in sociaal opzicht, wij dwingen geen vrede af met geweld, nee, we gaan verbinden over grenzen heen.” Met dat voor ogen hebben acht vrijwilligers van het MCB een aansprekend vredesweekprogramma tot stand weten te brengen.

Vredesambassadeurs

Verbinden over de grenzen heen klinkt simpel, echter ga dat maar eens doen. Onder de vlag van de MCB-principes rechtvaardigheid, solidariteit, en gelijkwaardigheid hebben zij als groep daar toch kans voor gezien. “Wij hebben een weekprogramma gemaakt waaraan jong en oud kan meedoen,” vertelt een trotse Beppie die namens de vrijwilligersgroep het woord doet. Als groep zijn zij de vredesambassadeurs van het MCB die onder de plu van de nationale vredesbeweging PAX het hele jaar door vredesactiviteiten ontplooien.

Vredesactiviteiten

Beppie: “Wij richten ons met kleinschalige vredesprojecten op de Bredase samenleving waarin nog veel mensen in een eigen bubbel leven, vanwege hun taal, kleur, cultuur, nationaliteit, religie, seksuele geaardheid en andere soortgelijke begrensde kringetjes. Met onze activiteiten hopen we een verbinding tot stand te brengen die hen in staat stelt om uit dat kringetje te stappen om als een gelijkwaardige burger mee te doen aan onze samenleving. De Vredesweek is wat ons betreft het jaarlijkse hoogtepunt waarin we extra uitpakken.”

Foto-expositie en lezing

“Omdat de Bredase fotojournalist Piet den Blanken tijdens zijn tocht door de Balkanlanden vele foto’s heeft gemaakt, hebben we hem uitgenodigd om hier in de aula van MCB op dinsdag 24 september om 19.30u een foto-expositie te openen over de daar aan de grens van fort Europa bivakkerende vluchtelingen. Aansluitend vertelt schrijfster Linda Polman over haar boek ‘Niemand wil ze hebben’ tot stand kwam.

Middagprogramma slotdag

“Op de slotdag, zaterdag 28 september, hebben we in het MCB vanaf 13.30u verschillende activiteiten. Voor de kinderen zetten we een speciale tent op waar zij de hele middag onder professionele begeleiding van Emanuela Slanzi kunnen tekenen. Vanaf 14u tot 15u zijn er interviews met mensen die al eens op de vlucht zijn geweest bij De Vlucht van Breda, de vlucht uit de Molukken, Turkije en Afghanistan. Hierna volgt een kinderoptreden over het thema De Vlucht. In een andere ruimte wordt van 14u tot 15.30u door Marjolein Wijninckx van PAX over de toekomst van Syrië een workshop gehouden. Onze uit Syrië gevluchte vrijwilliger, Ahmad Bayae, zal er ook aan bijdragen.”

“Iedereen is van harte welkom. Muzikale omlijsting is met wereldmuziek van Machmud Alasadi. We sluiten de middag af met een gezamenlijke Syrische maaltijd, ongeacht hoe groot de groep ook mag zijn,” laat Jan Hopman, bestuurder van het MCB tot slot weten. Meer info: www.mondiaalcentrumbreda.nl. [l]