de Vredeskapel aan de Kapelstraat
de Vredeskapel aan de Kapelstraat hkk op de beek

De Beek-75 jaar bevrijd

PRINSENBEEK - Het was een koude, regenachtige en met veel wind gepaard gaande maandag 30 oktober 1944 toen Poolse soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie van Generaal Maczek, Prinsenbeek (toen: Beek) bevrijdden van een verschrikkelijke onderdrukking. De volgende dag begon de zware strijd bij het Nieuwveer aan de Mark. De daarbij gesneuvelde 7 Poolse soldaten werden in Prinsenbeek begraven en later overgebracht naar de Poolse begraafplaats aan de Ettense Baan.

De Poolse soldaten van de EPP konden na de oorlog niet terugkeren naar hun vaderland. Sommigen trouwden met Prinsenbeekse meisjes en bouwden een nieuwe toekomst op in Prinsenbeek. Ook tijdens de oorlog waren er in Prinsenbeek de nodige slachtoffers zoals bijv. Jan Moerkens (gestorven in Duitsland) en Tiest Franken (gesneuveld tijdens de inval van de Duitsers). Door te herdenken blijven wij ons realiseren wat het is om in vrede te leven. Zeker ook omdat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn, wordt deze bevrijding na 75 jaar op woensdag 30 oktober ter nagedachtenis aan alle slachtoffers en ook uit dankbaarheid aan de bevrijders weer uitgebreid herdacht en gevierd.

Programma
Initiatiefnemer en coördinator Heemkundekring Op de Beek heeft het volgende programma opgesteld: woensdag 30 oktober om 19.30 uur: aula basisschool de Horizon. Samenkomst van de Prinsenbeekse gemeenschap in de aula van Basisschool de Horizon aan de Kapelstraat met film, muziek van het Seniorenorkest van Harmonie Amor Musae en een toespraak van 1e Kamerlid Alfred Arbouw. Aansluitend aan de bijeenkomst gaan de aanwezigen door de met fakkels verlichte Kapelstraat onder muzikale begeleiding van Blaaskapel TTT naar de Vredeskapel.
Woensdag 30 oktober om 20.25 uur: Vredeskapel. Bij de Vredeskapel wordt gezongen door Bart Donkers, muziek gemaakt door de Blaaskapel TTT, draagt Wijnand Bouman een gedicht voor en vertellen 4 generaties in de leeftijden 10, 22, 41 en 82 jaar, hoe zij vrijheid beleven. Iedereen is zowel in de Horizon als bij de Vredeskapel van harte welkom.
Zondag 3 november is in museum de Rijf, Brielsedreef 39a, Prinsenbeek 13.30 -16.30 uur ook nog de expositie “Beek - 75 jaar bevrijd”. [l]