Bachcantates in de Prot. Laurentiuskerk

BREDA - Al geruime tijd wordt er gedacht over een plan om Bach-cantates uit te gaan voeren in de oude 15e eeuwse dorpskerk van Ginneken, gelegen aan de Duivelsbruglaan. Deze sfeervolle historische kerk met onder andere de gebrandschilderde ramen van Charles Eyck maakt het volop waard om zo’n nieuwe traditie in Breda een kans te geven.

De Vriendenstichting van het kerkgebouw heeft voldoende enthousiaste vergevorderde en/of professionele zangers en instrumentalisten bereid gevonden om deze plannen tot uitvoering te brengen.

In de maanden september en oktober is toegewerkt naar een concert op zondag 27 oktober om 16.00 uur in genoemde kerk. Het projectkoor en -orkest staan onder leiding van de dirigent Sietse van Wijgerden, organist, kerkmusicus en zanger met een grote staat van dienst en uitvoeringspraktijk o.a. met werken van Bach. Uitgevoerd zullen dan worden de Cantate BWV 70 en de Missa Brevis BWV 236. Dit concert zal ook onderdeel gaan uitmaken van het programma in dit weekend waarmee wordt herdacht dat 75 jaar geleden Breda door de Polen werd bevrijd.

Na het concert zal er een nazit zijn in gemeenschapscentrum Mariëndal op het kerkelijk erf. Daar is dan alle gelegenheid voor ontmoeting met een drankje. Graag willen de organisatoren dan ook in gesprek komen met deelnemers en toehoorders. Feedback, suggesties en kritiek zijn dan welkom om hiermee te kunnen bepalen of en hoe we verder gaan met dit project.

Het concert is vrij toegankelijk maar aan de uitgang wordt een vrije gave gevraagd. De opbrengst hiervan geeft niet alleen weer hoe men het concert heeft gewaardeerd maar ook of men instemt met het plan om dergelijke concerten ook in de nabije toekomst mogelijk te maken. In die zin mag het dus ook als een proefproject worden opgevat. De prachtige muziek van Bach geeft toehoorders én uitvoerders daartoe de nodige inspiratie! [l]