Extra filmmiddag bij
Stadsarchief Breda

BREDA - In oktober dit jaar is het 75 jaar geleden dat Breda bevrijd werd en er een einde kwam aan de Duitse bezetting. Dat wordt gevierd en natuurlijk doet Stadsarchief Breda hieraan mee. De gehele maand oktober én de eerste vrijdag van november vertonen we iedere vrijdagmiddag een film van een Bredase filmmaker rondom het thema Vrijheid!

Op 1 november sluit Raoul de Zwart de serie filmmiddagen af met zijn film ‘In het spoor van de Poolse bevrijders’.

In deze documentaire wordt het verhaal verteld van de tienduizenden Poolse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog hebben gestreden. Hun motto was ‘voor uw en onze vrijheid’. 75 jaar geleden bevrijdden zij grote delen van ons land. Ze koesterden de hoop hun eigen vaderland óók te kunnen bevrijden, maar kwamen bedrogen uit. Velen leefden – vaak tot hun dood – in ballingschap in verschillende landen in West-Europa. We volgen het leven van de Poolse generaal Stanislaw Maczek. Zijn levensverhaal staat model voor wat veel Poolse mannen van zijn generatie hebben meegemaakt. In de film vertellen ooggetuigen, deskundigen en kinderen van Poolse oorlogsveteranen hoe het de Poolse bevrijders voor, tijdens en vooral ook na de oorlog is vergaan. De film is op diverse locaties opgenomen in Nederland, Polen en Schotland.

Raoul verzorgt zelf een inleiding op de documentaire.

De filmavond vindt plaats in het Stadsarchief Breda, Parade 10. Aanvang 14.00 uur, 13.30 uur inloop. De film duurt 45 minuten. Toegang gratis, aanmelden is niet nodig. Meer info: Stadsarchief Breda, 076-5294420. [l]