Duitsers en fam. Lockx voor café Lockx aan de Beeksestraat. FOTO MEVR. S. NUITEN
Duitsers en fam. Lockx voor café Lockx aan de Beeksestraat. FOTO MEVR. S. NUITEN onbekend

Bijzondere expositie over herdenking oorlog en bevrijding

PRINSENBEEK - Op maandag 30 oktober 1944 werd de Beek bevrijd. Dat is dus dit jaar 75 jaar geleden en om dit verleden weer eens onder de aandacht te brengen besteed Heemkundekring Op de Beek komende zondag 3 november in Museum de Rijf hieraan ruimschoots aandacht.

Met een omvangrijke expositie, waarbij veel materiaal “met oorlogservaring”, unieke foto’s met achtergrondverhalen, documenten uit de tijd van oorlog en bevrijding te bezichtigen zijn. Veel foto’s, brieven, voorwerpen en aandenken aan de slag bij het Nieuwveer, de daar gesneuvelde Poolse soldaten, de Polen die noodgedwongen in Prinsenbeek een nieuwe toekomst vonden, de oorlogslachtoffers zoals o.a. Tiest Franken en Jan Moerkens en vele bijzondere gebeurtenissen (het ongeluk bij de H. Hartschool, het Beekse verzet, kasteel Boschdal, onderduikers en zelfs de boerderij van Smits nabij het museum enz.). Kortom veel uit de tijd dat Beek bezet was en dat de bevrijding gevierd kon worden. Speciale aandacht ook voor Duits materiaal uit die periode, Pools en Nederlands verzetsmateriaal (zoals een stencilmachine). Ook is er een nog werkende radiozender/ontvanger uit die tijd aanwezig. Dit alles ondersteept door vrolijke muziek van het kwintet A Musant 2.0!

Veel dank aan iedereen die gehoor heeft gegeven aan de oproep om materiaal uit die tijd aan te leveren voor deze expositie. Het is een groot succes geworden. Zoveel zelfs dat het niet mogelijk was om alles te exposeren. De heemkundekring vraagt hiervoor begrip.

U komt helemaal in de sfeer door de medewerking van het Ministerie van Defensie (43e Bevoorradingscompagnie). Zij zijn op het terrein voor het museum aanwezig met o.a. jeeps, legertent en legertruck, in terreinopstelling (dus met camouflagenetten). In de legerkeukentent is koffie/ thee, soep en broodjes worst verkrijgbaar.

Parkeren kan op het naastgelegen terrein van de Ponyvereniging.

Museum de Rijf ia gevestigd aan de Brielsedreef 39a in Prinsenbeek. Openingstijden: zondag 3 november van 13.30 tot 16.30 uur.

Het mobilisatiemuseum “Weest op uw hoede”, is op die dag ook geopend zodat u beide musea kunt bezoeken. [l]