Afbeelding
Foto: Chatime

Chatime viert 12,5 jarig bestaan met film in de bioscoop

BREDA - ChaTime is voor veel Bredanaars een bekende naam. De nieuwssite voor en door kinderen heeft tijdens haar bestaan meer dan 800 jonge, enthousiaste Bredase reporters gehad. En in december viert het initiatief van Lidia van Hooijdonk haar 12,5 jarig bestaan. "Het wordt een feestmaand om nooit te vergeten", aldus Lidia.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het is 12,5 jaar geleden dat Lidia van Hooijdonk (56) ChaTime bedacht: een website en magazine voor en door kinderen. "De jonge reporters begonnen als schrijvende pers, maar groeide uit tot het maken van filmpjes, vlogs, blogs en ze zijn actief op social media", vertelt Lidia. Onder de bevlogen begeleiding van Lidia struinen jongeren al jaren de stad af op zoek naar nieuws dat leef onder kinderen en jongeren. Zo krijgen Bredanaars al op jonge leeftijd een inkijkje in de journalistiek en worden ze enthousiast gemaakt over schrijven en nieuws. Maar wat Lidia nog belangrijker vindt, is dat ze iets leren over de wereld om zich heen. "ChaTime verbreedt de wereld van kinderen door ze uit hun eigen wijk, school of voetbalclub te halen en ze kennis te laten maken met andere culturen, beroepen en bedrijven."

800

ChaTime groeide al snel uit tot een begrip in Breda. Lidia zocht samenwerkingen met alle Bredase scholen, en begeleidde de afgelopen jaar meer dan 800 reporters. En die (oud)reporters krijgen natuurlijk een belangrijke plek in het jubileumfeest van ChaTime. "Voor het 12,5 jarig bestaan maken we vier korte tv programma's. De draaidagen zijn bijna afgerond en wat was het leuk om met oud-Chatimers te werken. Inmiddels jongeren die allen hun eigen mooie verhaal hebben! Echt zo leuk!"

Donderdag 28 november worden de filmpjes, voor genodigden, uitgezonden op het witte doek van Pathé bioscoop. "Dat is wel een dingetje", reageert van Hooijdonk. "Ik dacht het 10-jarig bestaan groots gevierd te hebben, maar dit is helemaal geweldig! Het was vaak bloed, zweet en tranen, maar we hebben volgehouden en kijken terug op: 36 glossy magazines, een vet coole website met altijd de laatste nieuwtjes, 98 filmpjes en heel veel leuke BN-ers, Brabanders en Bredanaars", aldus Lida. "Alle reden dus voor een feestje! December 2019 wordt de feestmaand om nooit meer te vergeten."

Ook op BredaVandaag en in de Bredase Bode zal het jubileum van ChaTime niet onopgemerkt voorbij gaan. Op onze site en in de krant blikken oud-reporters komende weken terug op hun tijd bij ChaTime.

ChatTime

ChaTime had als magazine een oplage van 9000 en kwam vier keer per jaar uit. Het magazine werd gemaakt door een wisselend team van 25 reporters. ChaTime het magazine werd op alle basisscholen verspreid in groep 5 t/m groep 8. Reporters komen uit alle wijken en van alle scholen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar. ChaTime opende in 2007, en de reporters interviewde onder andere Hardwell, Tiësto, Koningin Maxima, Johan Derksen, Hans Klok, burgemeesters en wethouders, Prinses Beatrix, Yuri van Gelder, Jort Kelder, Marielle Bastiaansen, André Kuipers en Klaas Dijkhoff.[l]

Afbeelding