De terugkeer van een kunstenaar

BREDA - Van dinsdag 12 tot en met zondag 17 november a.s. is in de StadsGalerij Breda de expositie 'Geen stijl, maar Ziel' te zien. Daarmee keert kunstenaar Paulus van de Voren uit Breda terug naar de wereld van de Kunsten.

De expositie laat de veelzijdigheid van deze kunstenaar zien. Zijn werken weerspiegelen de werelden die hij bezoekt met zijn ogen dicht. Zijn grote verbeeldingskracht, zijn fabuleuze gevoel kleur en zijn vermogen handgemaakte objecten te realiseren, maken zijn kunst tot een 'Beleving'. Een ervaring waar je door heen wandelt.

Aanstormend talent Paulus ziet het levenslicht in 1957 in Den Bosch. Onder het standbeeld van Jeroen Bosch. Op jonge leeftijd kiest hij, door nood gedwongen, voor een zwervend bestaan. Van zijn 14e tot en met zijn 22e leidt hij een bestaan op straat. Tekenen is echter, zolang als hij zich kan heugen, zijn passie. Hij blijkt er ook talent voor te hebben. Zodanig dat hij als straatjochie op zijn 16e wordt ontdekt. Hij krijgt zijn eerste expo.

Op zijn 22e vindt de ommezwaai plaats. Kunstacademie St. Joost in Breda ziet zijn creatieve kracht. Ze ontvangen hem met open armen. Ondanks zijn gebrek aan opleiding en huisloos zijn. Het leven is in die jaren echter zeer dynamisch. Paulus bevindt zich in de krakersscene. En de galeriehouders… die hebben hem ontdekt. De zelfstandig kunstenaar is geboren. Zijn talent erkend en gezien. Hij verlaat het St. Joost. Ook al was het daar tof. In de jaren die komen schildert en tekent hij. Zijn faam groeit. Soms exposeert hij op meerdere plekken tegelijk. De vraag naar zijn werk neemt toe. Een aanstormend talent dat op het punt staat door te breken.

Ommezwaai

In 1991 wordt het echter tijd voor iets nieuws. Een tweede ommezwaai vindt plaats. Hij verruilt doek en kwast voor theater en circus. Hij geeft nog een laatste grote expo. Daarna wordt het stil rond dit talent. Stil, maar niet zonder dynamiek. Het creatieve vuur laat zich niet blussen. Productief is hij in de tussenliggende jaren tot nu altijd gebleven. Al verdween zijn werk zodra het af was elke keer weer stilletjes naar zolder en schuur. Waar het stof lag te verzamelen. Totdat Lilian Joosen van de StadsGalerij zijn werk in het oog kreeg en hem uitnodigde te komen exposeren.

Eenheid in verscheidenheid

Zijn veelzijdigheid is groot. Zo schildert en tekent hij. Ook creëert hij met natuurlijke materialen: veren, hout, leer, bot, vuursteen. Die veelzijdigheid komt terug in zijn expositie. Elke ruimte heeft zijn eigen sfeer. Zijn eigen verhaal. Door de expositie heen wandelen, voelt als een avontuur op zich. Alsof meerdere kunstenaars aan het werk zijn geweest. Met ieder hun eigen sfeer, verhaal, gevoel, sensatie.

Evenementen

Tijdens de expositie is Paulus alle dagen in de StadsGalerij aanwezig. U kunt hem daar spreken. En met hem aan de slag! Elke dag vindt er in de galerie een evenement plaats waar u kosteloos aan deel kunt nemen. Op de evenementenkalender op de Facebook pagina van de StadsGalerij vindt u een overzicht. Ervaar zo uw eigen creatieve kracht, de dynamiek van het samen creëren en de charme van de teruggekeerde kunstenaar Paulus van de Voren.

Tot ziens, bij 'Geen stijl, maar Ziel'! Dagelijks geopend van 13.00-17.00 uur. Eventueel op afspraak 's avonds te bezichtigen.

Opening

De expositie opent op dinsdag 12 november a.s. De vernissage vindt plaats op woensdag 13 november van 20.00 tot 22.00 uur. Deze wordt verzorgd door Gert-Jan van den Bemd, schrijver en kunstenaar. Van zijn hand verschenen de boeken 'De verkeerde vriend' en onlangs 'Na de val'. [l]