De koning begon zijn bezoek op het ereveld FOTO HANNEKE MARCELIS
De koning begon zijn bezoek op het ereveld FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

Breda 75 jaar bevrijd: Koning bezoekt de stad

BREDA - Samen met de Poolse president Duda en diens vrouw bezocht Koning Willem-Alexander vorige week Breda ter ere van 75 jaar bevrijding. Dat bezoek werd afgesloten op een afgeladen volle Grote Markt.

DOOR DE REDACTIE

Het bezoek van de koning en de Poolse president startte dinsdag 29 oktober, op de dag dat de bevrijding precies 75 jaar geleden was, op het ereveld aan de Ettensebaan. Daar legden de koning en de president bloemen op het graf van generaal Maczek en bij het monument. Het gezelschap vervolgde haar bezoek aan Breda samen met burgemeester Depla naar de Teruggave, waar de bijzondere Blind Wall die herinnert aan de bevrijding werd bekeken. De 27 meter hoge schildering is gebaseerd op een foto waarop te zien is hoe een Poolse tank onthaald wordt in Breda.

De één na laatste stop was bij de Rooi Pannen. Daar gingen studenten het gesprek aan over wat vrede en vrijheid voor hen betekent. Naast leerlingen van de Rooi Pannen waren daar ook jongeren van De Nassau en van Buas bij aanwezig.

Grote Markt

Het bezoek eindigde op de Grote Markt. Daar verschenen koning, president, diens vrouw en de burgemeester voor het stadhuis waar de vrijheidsparade langs trok. Voor die gelegenheid stond de Grote Markt helemaal vol. En wachten op de koning was voor de vele bezoekers zeker niet vervelend, dankzij de sfeervolle muzikale omlijsting van de middag.

De vrijheidsparade bestond al twee delen. Het ene deel met militaire voertuigen was uren voor de aankomst van de koning al vertrokken vanuit Gilze-Rijen. Het andere deel, de lopende militairen en veteranen in jeeps, kwamen vanaf de KMA. [l]

De koning met de Poolse president, diens vrouw en burgemeester Depla FOTO PERRY ROOVERS FOTOGRAFIE
Het was extreem druk op de Grote Markt FOTO HANNEKE MARCELIS
Een militair voertuig rijdt richting de Grote Markt FOTO WESLEY VAN DER LINDE