Afbeelding
Foto: Charles

Meidenvoetbal vaart wel bij Sint Jago

BREDA - Het meidenvoetbal in Breda mag nog steeds van een stijgende belangstelling genieten. Het ledental blijft omhoog gaan en ook wordt er van alles aan gedaan om speltechnisch vooruitgang te boeken. De samenwerking tussen de OBA (Overlegorgaan Bredase Amateurvoetbalclubs), Mooiwerk en onlangs Deltalent drukt daar een stempel op. Zo worden de gratis aangeboden maandelijkse specialistentrainingen via de trainers van NAC opleidingen met 50 meiden boven verwachting bezocht. Deltalent zit wekelijks op de locatie bij WDS’19 vol. Bij PCP is op de donderdagen nog ruimte voor de talententraining.

Een van de pijlers waar het project op steunt is Errol Sint Jago. Al vier jaar verbonden aan Deltalent, een stichting die valt onder her Cruijff College, waar hij op vier locaties, naast de twee in Breda ook Etten Leur en Bergen op Zoom. met de talenten aan de slag is. Sint Jago heeft een aardige palmares. Afkomstig van Bonaire was hij twaalf jaar als KNVB docent werkzaam in Zeeland en tot Roosendaal. Tevens clubondersteuner en begeleider op technisch gebied. Hij werkte mee in Tilburg aan een pilotproject namens de voetbalbond en coachte de jeugdselecties van 12 tot 14 jaar. De huidige internationals Jackie Groenen, Danielle van de Donk en de Bredase ambassadeur Caitlin Dijkstra hebben onder hem getraind. Op de Antillen werkte hij mee aan het project Soccer Scales en Life Scales. De UEFA- C docent speelde ook nog betaald voetbal. Onder meer bij Telstar waar hij samen met Henk Ten Cate in de spits stond met de legendarische Joop Brand als trainer.

“De huidige samenwerking tussen de negen clubs die deel uitmaken van dit project in Breda is erg belangrijk voor het meidenvoetbal. Tof dat wij als Deltalent ook ons steentje kunnen bijdragen. Een volgende stap is het opleiden van vrijwillig jeugdkader waardoor er trainers bijkomen die op hun beurt weer scholing kunnen geven. Binnen Deltalent doen we meer om de doelen van de speelsters na te streven. We brengen ze zelfwerkzaamheid bij en promoten life stile voeding. Op termijn kunnen ze als ambassadeur worden ingezet namens Deltalent en assisteren op sportdagen en andere activiteiten. En aan het eind hopen we dat ze selectiespeelsters bij Oranje worden”.: aldus de begeesterde trainer.

Op korte termijn gaat de verkorte coachcursus speciaal voor het meidenvoetbal van start. Via vier lessen en een evaluatie wordt zowel de praktijk op het veld als klassikaal les gegeven. De deelname is gratis evenals de activiteiten zoals de specialistentrainingen en de start bij Deltalent. Hier kan nog steeds met nieuwe speelsters aan worden deelgenomen. [l]