Kleurke maakt muziek voor dementerenden

TETERINGEN - Dat muzikanten een hele belangrijke rol in het leven van mensen met dementie kunnen spelen is algemeen bekend. Maar voor velen is dat nog niet mogelijk. Vanaf nu komt daar verandering in. Met veel muziek werd afgelopen vrijdag Stichting Kleurke gepresenteerd in zaal de Biëncorf van verzorgingscentrum Zuiderhout in Teteringen. Stichting Kleurke verzorgt muziek voor mensen met dementie op professionele basis in de regio Tilburg, Breda, Oosterhout.

De voorzitter vertelde het verhaal van het ontstaan van de stichting en de hulp die geboden was om de stichting te realiseren. Een muziektherapeut legde uit hoe groot de positieve bijdrage van muziek is in het leven van mensen met dementie. Een ondernemer gaf in zijn bijdrage aan waarom in deze tijd bedrijven vanuit een maatschappelijke betrokkenheid hun verantwoording zouden kunnen nemen, in dit geval door een tweejarig sponsorcontract.

De werkwijze van de stichting is simpel: Een instelling dient een aanvraag in voor een muzikant en de stichting gaat aan de slag om het te regelen. In werkelijkheid moet er natuurlijk achter de schermen nog wel veel gedaan worden voor het zover is: Er moet een muzikant gevonden worden die op het gevraagde moment beschikbaar is, de afspraken moeten gemaakt worden en niet onbelangrijk, de muzikant moet betaald worden. De instellingen betalen een bijdrage aan de stichting en daarvoor wordt hen alle administratieve, organisatorische en financiele rompslomp rondom een middagje muziek uit handen genomen. De stichting kan dat doen dankzij donaties en sponsoren. Op dit moment zijn er al zo’n vijftig aanvragen binnen die gerealiseerd gaan worden, aldus de voorzitter, maar het doel van de stichting is natuurlijk een veelvoud hiervan.

De muzikanten die aangesloten zijn bij de stichting maakten er een ontzettend gezellige middag van.

Meer informatie: www.kleurke.nl. [l]