Breda viert Manneke 'dichtbij huis'

BREDA - Breda viert de 80e verjaardag van componist Daan Manneke met het festival ‘Breda viert Manneke’ op 16 en 17 november.

Het festival speelt zich af in de centrale ruimte van de historische en gezellige stad Breda in en rondom een belangrijk ‘thuis’ van de componist: de Grote Kerk van Breda, de ruimte waarvoor hij meerdere werken schreef.

Daan Manneke

De componist en dirigent woont en werkt al vele jaren in Breda. Hij is van grote betekenis voor de culturele en muzikale ontwikkeling van de stad Breda en dat mag – evenals zijn 80e verjaardag - gevierd worden.

Tijdens dit festival is hij bij diverse gelegenheden aanwezig en actief betrokken. Een moment om de componist zelf te ontmoeten en hem te feliciteren.

Verspreid over het weekend vinden er in de Grote Kerk vier concerten plaats door Cappella Breda, Stedelijk Jeugdkoor Breda, Cappella ex Occasione, en een beiaardconcert door Paul Maassen.

Al deze concerten hebben de muziek van Daan Manneke als thema, door werken van zijn hand uit te voeren maar ook door andere werken uit te voeren die een sterke relatie hebben met zijn muziek.

Het programma bestaat behalve uit de concerten ook uit een workshop, een lezing over de betekenis van de muziek van Manneke, een stadswandeling en een Meet & Greet.

Het festival wordt op zaterdagmiddag 16 november feestelijk geopend door de wethouder van Cultuur, Marianne de Bie.

Zaterdag 16 november

Workshop a capella muziek van componist Daan Manneke voor amateurzangers en - koordirigenten. Workshopleiders: de dirigenten Ruben de Grauw en Elisabeth Blom. Daan Manneke zal tijdens de workshop aanwezig zijn om zijn stimulerende en inspirerende bijdrage te leveren. Aansluitend uitvoering van het werk in de Grote Kerk. Nieuwe Veste Centrum voor de Kunsten Breda, Molenstraat 6 Breda. 12.30-15.00 uur. Aanmelden niet meer mogelijk.

Lezing over de muziek van Daan Manneke door Louis Buskens. Grote Kerk Breda. Aanvang: 16.00 uur. Toegang gratis.

Concert Cappella Breda o.l.v. Elisabeth Blom. Grote Kerk Breda. 20.15-21.45 uur. Met medewerking van Vincent van Amsterdam, accordeon en Astrid Haring, harp.

Zondag 17 november

Concert Stedelijk Jeugdkoor Breda o.l.v. Lucie Hillen en Lotte van Roosmalen. Grote Kerk Breda. 11.00 -11.45 uur. Aansluitend aan het concert begint het festival onderdeel ‘Vraag het Daan’. Kinderen stellen vragen aan Daan.

Stadswandeling o.l.v. gids van Gilde de Baronie. 12.30-13.30 uur. Kaartverkoop en beginpunt wandeling: Grote Kerk Breda. Eindpunt wandeling: Luisterplaats beiaardconcert Paul Maassen, Foodhall Reigerstraat 24, Breda.

Beiaardconcert op het carillon van de Grote Kerk door stadsbeiaardier Paul Maassen. 13.30-14.00 uur. Luisterplaats: Foodhall, Reigerstraat 24, Breda.

Concert Cappella ex Occasione o.l.v. Ruben de Grauw. Grote Kerk Breda. Voordracht gedichten: Yvon Né met medewerking van Dirk Luijmes, harmonium. 14.30-15.45 uur.

Meet & Greet 16.00-17.30 uur. Voorverkoop passe-partouts. Grote Kerk Breda, VVV Breda, van Kemenade & Hollaers, Vrije Boekhandel Breda en via www.bredaviertmanneke.nl. Verkoop losse kaarten: www.bredaviertmanneke.nl en voor aanvang concerten aan de kassa van de Grote Kerk. Gratis toegang tot 18 jaar.

www.bredaviertmanneke.nl [l]