Frans Ruczynki geeft lezing over de vergeten Poolse overwinnaars

BREDA - Frans Ruczynki geeft op maandag 18 november een lezing over de vergeten Poolse overwinnaar in de Protestantse Laurentiuskerk aan de Duivelsbruglaan in Breda.

Het is voor velen bekend dat Breda, Bavel en Ginneken bevrijd zijn door de Polen. Minder bekend is wat er daarna met onze bevrijders is gebeurd. Tijdens een lezing zal Frans Ruczynski hun aangrijpende verhaal uit de doeken doen. Hij zal toelichten waarom zijn ze uitgezworven over de gehele wereld en waarom zijn er zoveel in Breda en omgeving gaan wonen. De lezing, gevolgd door de film “De Poolse soldaat”, wordt georganiseerd door Heemkundekring Paulus van Daesdonck, Lionsclub Breda Host en de Stichting Vrienden van de Protestantse Laurentiuskerk.

Frans Ruczynski, zelf oud-militair, is zoon van een van de Poolse strijders en tevens voorzitter van het generaal Maczek Museum in Breda. Hij zal er ook op ingaan hoe het mogelijk is dat een overrompeld en bezet land als Polen zo veel kon betekenen voor de stad Breda en zelfs voor grote delen van Nederland.

Aanvang 20.00 uur. 19.30 uur inloop met koffie in Mariëndal (naast de kerk). Entree gratis. [l]