De protestmars in de stad
De protestmars in de stad Foto: Wesley van der Linde

Honderden Bredase leraren protesteren in de stad

BREDA - Het bleef woensdagochtend stil op veel schoolpleinen in Breda. In heel Nederland gingen namelijk zo'n vierduizend leraren de straat op om hun onvrede te uitten. Ze willen minder werkdruk, voldoende collega's en een fatsoenlijk salaris. In Breda liepen de leraren een protestmars.

Een grote groep Bredase leraren verruilde woensdagochtend het klaslokaal in voor het Kasteelplein. Daar verzamelden zij zich met protestborden. Vanaf het Kasteelplein trok de protestmars richting het stadskantoor. De leraren hebben er deze staking bewust voor gekozen om niet naar het Malieveld te gaan, maar juist van zich te laten horen in de regio waar ze werken.

Voor de aanwezigen in het stadskantoor was het wel even schrikken toen rond 11.00 uur een grote menigte boze leraren het gebouw binnen kwam. Gewapend met protestborden en leuzen hoopten de leraren hun onvrede over te brengen. Ondanks de drukte, verliep het protest verder gemoedelijk.

Als het aan de AOb ligt, zal het protest van afgelopen week niet de laatste zijn. Als het kabinet niet met structureel geld komt voor het onderwijs, zal de AOb doorgaan met staken. Dat laten zij woensdagmiddag weten "Dan wordt het staken net zo structureel als het lerarentekort zelf. Dit kabinet moet structureel gaan investeren in het onderwijs zodat we weer kunnen gaan werken om de werkdruk omlaag te brengen."

Handtekening scoren bij NAC

Dat de scholen leeg bleven, betekende voor andere plekken in de stad juist grote drukte. Zo kwamen honderden kinderen naar het NAC Stadion. Speciaal voor de onderwijsstaking, organiseerden Kober samen met de NAC Kidsclub een speciale voetbalochtend.

Waarom staken?
De druk op het onderwijs is hoog. Er is een grote salariskloof tussen lager en middelbaar onderwijs, een groot lerarentekort en de werkdruk is hoog. Leraren willen dat het kabinet structureel meer in het onderwijs investeert. Vorige week woensdag debatteerde de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting van volgend jaar. Daarom is er besloten om diezelfde dag een landelijke lerarenstaking te houden. [l]

De leraren in het stadskantoor
Bij NAC was het druk tijdens de staking
Schoolpleinen in Breda bleven leeg
De leraren op de Grote Markt FOTO'S DOOR WESLEY VAN DER LINDE / GROENNIEUWS
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding