Afbeelding
Foto: TOM VAN DER PUT

Breda viert start van carnavalsseizoen

BREDA - Het carnavalsseizoen is weer van start gegaan. In het Kielegat, 't Aogje, Giegeldonk, 't Ginneken, Baviaonenland, Boemeldonck, Totdenringen en Bosuilendorp werd het uitgebreid gevierd.

DOOR DE REDACTIE

Op de elfde van de elfde gaat het carnavalsseizoen traditiegetrouw van start. Het Kielegat besloot vast te houden aan die datum, ondanks dat deze op een maandag viel. Vanaf 14.11 uur barstte het feest op de Grote Markt los, waar drie uur later de nieuwe prins van 't Kielegat zijn opwachting maakte. Na drie jaar prins Daan heeft 't Kielegat een nieuwe hoogheid: prins Arie d'n Irste. Hij werd gepresenteerd samen met pages Sigrid en Jiske en nar Thierry. Er werd vervolgens ondanks de stromende regen nog uren gefeest. In de wijken van Breda en de omliggende dorpen werd de viering van 11-11 naar voren gehaald, zodat het feest 'gewoon' in het weekend kon worden gevierd.

Boemeldonck

In Boemeldonck werd Rolph Kavelaars vrijdagavond onthaald als Prins Kaaff de Vierenvijftigste van Boemeldonck. De Bekenaar is als voorzitter van de Kapellencommissie al jaren nauw betrokken bij het liedjesfestival. De Prins heeft ook twee nieuwe Hofdames. Bo Snoek en Lotte van der Wiel zijn twee echte Beekse met carnavalsgenen. Snoek is lid van CV Bende Gek, Van der Wiel van CV de Matties. Evi van der Wijngaart, Finn van Dongen, Frederique de Bruijn, Lelie Cazemier, Noa van Bavel, Renske Machielsen en Vive van Heijenoort zullen komend carnaval schitteren als dansmarietjes.

Voordat Prins Kaaff LIV en zijn hofdames onthaald werden, was de finale van de verkiezing 'Boemeldoncks Karnavalslied 2020'. Daarbij kwam Guus met 'Magrietje' als winnaar uit de bus.

Ginneken

SGC 't Lestogenblik heeft ook dit jaar weer een waardig hoogheid gevonden. Op een volle Ginnekenmarkt presenteerde Will Sebregts zich als Baron Guillaume Martin de la Triomphe Eblouissant, Constructeur Fantique du Caillou Bleu et Excellent Connaisseur en Vins et Pécuniaires le Dernierre du Moment. Hij is al jaren nauw verbonden aan CC de Blauwe Kei. Een fanatieke bouwer aan carnavalswagens voor de Broeketocht en de grote optocht in het Kielegat. Vier jaar gelden heeft hij er mede voor gezorgd dat Broeketocht jaarlijks met carnaval ook door het Ginneken trekt. [l] FOTO TOM VAN DER PUT