Deelnemers zijn druk aan de slag met de stellingen. FOTO WILCO DE MEIJER
Deelnemers zijn druk aan de slag met de stellingen. FOTO WILCO DE MEIJER Wilco de Meijer

Veel belangstelling bij Bredaas initiatief op Brabants Energiefestival

BREDA - Van de 700 bezoekers aan het Brabants Energiefestival 2019 heeft het merendeel stellingen geturfd op de dozenwand van ‘hoeGROENkanikDOEN’. De stellingen waren allemaal geënt op het veelbesproken onderwerp ‘duurzaamheid’ en verdeeld in vier thema’s.

Terwijl mensen aan het turven waren, ontstonden er onderling boeiende gesprekken. Veel stellingen zijn gebaseerd op het dagelijks leven en prikkelen mensen stil te staan bij de vraag ‘hoe duurzaam hun alledaags gedrag eigenlijk is?’ Door de stellingen te onderbouwen met achtergrondinformatie kregen de mensen inzicht in de gevolgen van hun handelen, hetgeen aanleiding was de bezoekers uit te dagen een challenge aan te gaan.

‘hoeGROENkanikDOEN’ is een initiatief van twee Bredase mannen Marc Doorakkers en John Vester en is spontaan ontstaan voor de klimaattop in Breda juni 2018, gevolgd door het debatcafé maart 2019 en op 7 november 2019 in een professionele opzet tijdens het Energiefestival.

Gemakkelijk en simpel

De aantrekkingskracht van de het initiatief zit hem in de simpelheid. “Vaak wordt ‘duurzaamheid’ gezien als een thema dat ingewikkeld is en je heel veel tijd en geld kost. Maar juist door in je dagelijks leven kleine aanpassingen te doen die je eerder geld opleveren dan kosten kun je heel gemakkelijk je gedrag verduurzamen”, licht John Vester toe. Via de stellingen op de wand prikkelt het initiatief ‘hoeGROENkanikDOEN’ de mensen om hier bij stil te staan. De stellingen zijn verdeeld over de thema’s ‘eten en drinken’, ‘levensstijl’, ‘vervoer en vakantie’ en ‘energie en wonen’. Allemaal onderwerpen in het leven van alledag waar mensen zelf invloed op hebben. Wat de scores op de stellingen waren en welke challenges mensen zijn aangegaan, zijn te vinden op de website van hoeGROENkanikDOEN.nu.

Ontstaan concept

“Zo’n anderhalf jaar geleden werden we door de organisatie van de klimaattop in Breda gevraagd of we iets konden doen met het thema ‘duurzaamheid’. Want John en ik zijn beiden betrokken bij burgerinitiatieven in Ulvenhout. Deze klimaattop vond plaats in de Koepelgevangenis. We hebben toen gewoon wat vellen met stellingen erop in de cel gehangen. En tot onze verbazing liep het als een trein. Overweldigende belangstelling”, vertelt Marc Doorakkers. Enthousiast vervolgt Vester: “Vervolgens hebben we ons concept uitgerold tijdens een debatcafé over het onderwerp ‘ik en de energietransitie’. En ook daar louter positieve reacties. Het succes zit hem vooral in het feit dat stellingen turven het onderwerp zo toegankelijk maakt. En dat mensen met elkaar in gesprek raken over de stellingen en de antwoorden. Toen we werden benaderd ons concept verder te professionaliseren voor het Brabants Energiefestival 2019, zeiden we daar natuurlijk geen ‘nee’ tegen. Onze vervolgstap is het concept interessant maken voor gemeenten, woningcorporaties, scholen en allerlei andere organisaties die met het thema ‘duurzaamheid’ bezig zijn.” [l]

Deelnemers zijn druk aan de slag met de stellingen. FOTO WILCO DE MEIJER