Sint-Antoniuskathedraal rood aangelicht voor #RedWednesday

BREDA - De Sint Antoniuskathedraal in Breda wordt woensdag 27 november, s avonds, samen met honderden andere kerken wereldwijd en zeker twintig kerken in Nederland rood aangelicht. Met de actie #RedWednesday vraagt de parochie aandacht voor vrijheid van godsdienst en de vervolging van christenen.

Tijdens een vesperviering wordt in de kathedraal gebeden voor mensen die om hun geloof worden vervolgd én voor hun vervolgers. De parochie Breda Centrum doet mee aan #RedWednesday, een internationale campagne van de stichting Kerk in Nood, om bewustzijn te creëren voor het recht op vrijheid van godsdienst voor mensen van alle religies en om aandacht te vragen voor de schaal waarop in het bijzonder Christenen vandaag de dag worden vervolgd.

Volgens een recent rapport van Kerk in Nood is de vervolging omwille van geloof de laatste twee jaar verder toegenomen. Directeur Peter Broeders: “De vrijheid van godsdienst is een mensenrecht. Niemand mag worden lastig gevallen, gediscrimineerd worden in werk of huisvesting, of bedreigd worden met het ontnemen van vrijheid of zelfs zijn of haar leven, alleen vanwege diens geloof. Helaas constateren we wereldwijd steeds meer van dergelijke schendingen, waar amper aandacht voor is in ons eigen land.” Met #RedWednesday wil Kerk in Nood mensen bewust maken van de vervolging van gelovigen - vooral minderheden – en oproepen tot tolerantie en respect voor gelovigen en tussen geloofsgroepen.

Plebaan Steven de Koning van de parochie Breda Centrum vindt het belangrijk dat zijn parochie meedoet met #RedWednesday. “In de Bredase geloofsgemeenschappen mogen we regelmatig gevluchte christenen ontvangen en ontmoeten. Van hen horen we uit de eerste hand welke vervolgingen zij in hun moederland ondergaan, hoe ze er niet voor hun overtuigingen uit mogen komen en dat ook vaak met marteling of dood moeten bekopen. Die verhalen raken je.”

De vesperviering in de kathedraal begint aan de Sint Janstraat 8 om 19.30 uur. Aansluitend zal een korte film over ontwikkelingen in godsdienstvrijheid wereldwijd van de laatste twee jaar worden getoond.[l]