Boudewijn van de Calseijde met zijn echtgenote Gudrun kreeg Academiemedaille van generaal Nico Geerts. FOTO PAUL BASTEN
Boudewijn van de Calseijde met zijn echtgenote Gudrun kreeg Academiemedaille van generaal Nico Geerts. FOTO PAUL BASTEN Paul Basten (HV KMA)

Academiemedaille voor Boudewijn van de Calseijde

BREDA - Boudewijn van de Calseijde, woonachtig in Princenhage, kreeg op vrijdagmiddag 15 november uit handen van de commandant van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), generaal-majoor Nico Geerts, de Academiemedaille uitgereikt. Deze medaille wordt uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor NLDA.

Van de Calseijde is meer dan tien jaar zeer actief bestuurslid geweest van de stichting Historische Verzameling KMA (HV KMA). In die hoedanigheid heeft hij zich uitzonderlijk ingespannen om zijn kennis over het cultureel erfgoed van het Kasteel van Breda en de aldaar verzorgde officiersopleidingen over te brengen aan een breed publiek. Daarmee vormt hij belangrijke schakel tussen dit erfgoed en de Bredase bevolking. Generaal Geerts noemde Van de Calsijde een excellente ambassadeur voor de KMA en daarmee de gehele krijgsmacht richting Bredase bevolking.

Aanstekelijk en bevlogen

Van de Calseijde kreeg de medaille tijdens de jaarlijkse eindejaarbijeenkomst van de stichting HV KMA in de Nassauzaal, de officiële ontvangstruimte van de NLDA. In aanwezigheid van een groot aantal vrijwilligers werd hem de medaille uitgereikt met aan de achterzijde de inscriptie "aanstekelijk en bevlogen". Tijdens zijn rondleidingen worden zijn grote enthousiasme en boeiende verteltrant samen met zijn grote historische kennis alom gewaardeerd, van basisschoolleerlingen tot en met hoge militairen, ministers en vertegenwoordigers van de academische wereld. Zo was hij voor de programmamakers van de TV-serie "Daar zijn de van Rossems" een bron van inspiratie en vormde hij een onuitputtelijke vraagbaak. In zijn bestuursperiode verzorgde hij zeker vijftien thematentoonstellingen in de expositieruimte van de stichting HV KMA in het Koningin Wilhelmina Paviljoen. Ter ondersteuning van deze tentoonstellingen vervaardigde hij bovendien een reeks rijkelijk geïllustreerde en gedocumenteerde brochures. Door de activiteiten van de stichting HV KMA kunnen op jaarbasis meer dan 20.000 belangstellenden het militaire terrein bezoeken, tijdens rondleidingen of bijzondere publiekactiviteiten, met als hoogtepunt de jaarlijkse Nassaudag op 2e Pinksterdag. Het bestuur van de stichting zal hem node missen. Als dank voor zijn inzet kreeg Van de Calseijde van zijn medebestuursleden een sabel met inscriptie uitgereikt. Gelukkig blijft hij wel als vrijwilliger aan de stichting verbonden en met het neerleggen van zijn bestuursfunctie hoopt hij wat meer tijd over te houden voor het uitdiepen van een aantal onderzoeksprojecten die hij nog in portefeuille heeft. [l]

Van de Calseijde te midden van zijn bestuursleden en generaal-majoor Geerts. FOTO PAUL BASTEN